Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Τζόνσον είναι ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας



Ο υπέρμαχος του BREXIT και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τζόνσον ήταν επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της εξόδου και παραιτήθηκε με δραματικό τρόπο από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Η τοποθέτηση μίας τόσο αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας σε ένα τόσο σημαντικό πόστο ερμηνεύεται ως η πιο σαφής ένδειξη ότι η νέα Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη την υπόσχεσή της να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα μετά από το άκρως διχαστικό δημοψήφισμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει επομένως καίριο ρόλο στη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ, ενώ ως επικρατέστερος Υπουργός στο νέο υπουργείο Brexit θεωρείται το παλαιό στέλεχος του κόμματος με πλούσια εμπειρία Ντέιβιντ Ντέιβις, επίσης από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών.

Τη θέση της ίδιας της Τερέζα Μέι στο δύσκολο Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η μέχρι τώρα Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Άμπερ Ραντ.

Νωρίτερα, η νέα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο μέχρι σήμερα Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών στον πρώτο διορισμό στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο επί εξαετία Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση