Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 -

O Λευκός Οίκος ηρεμεί (;) την Κίνα μετά το τηλεφώνημα Τραμπ σε Ταϊβάν


Το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στην πρόεδρο της Ταϊβάν, εξόργισε το Πεκίνο. Και τα πράγματα έγιναν χειρότερα με τα Tweets του νέου προέδρου που ακολούθησαν. 

Τώρα, ο Λευκός Οίκος (που ακόμα έχει άλλο πρόεδρο) επιχειρεί να ηρεμήσει την κυβέρνηση της Κίνας.

Ο εκπρόσωπος Τζος Έρνεστ αφού αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα κίνητρα πίσω από την ενέργεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν σταθερά μια πολιτική στο ζήτημα των σχέσεων με τη Λαϊκή Κίνα εδώ και 40 χρόνια.

«Μια πολιτική που έχει στόχο την προώθηση και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» υπογράμμισε.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά την θεωρεί επαρχία της. Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, ούτε όμως και τις βλέψεις του Πεκίνου.

Ο Τραμπ μίλησε απευθείας με την πρόεδρο της Ταϊβάν, παραβιάζοντας το αμερικανικό πρωτόκολλο το οποίο ίσχυε από το 1979, όταν οι επίσημες σχέσεις Ταϊβάν-ΗΠΑ είχαν διακοπεί πλήρως.

Η ομάδα του Τραμπ είπε ότι ο ίδιος και η Τσάι Ινγκ-γουέν αναφέρθηκαν σε «στενές οικονομικές, πολιτικές σχέσεις και σε ζητήματα ασφαλείας» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταϊβάν, σε τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου της Ταϊβάν.

Στη συνέχεια ο Τραμπ έκανε και το σχετικό Tweet...

Η οργή του Πεκίνου δεν άργησε να έρθει. Όμως ο ίδιος ο Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση με μπαράζ «τιτιβισμάτων»: 

«Μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν εντάξει να υποτιμήσει το νόμισμά της (κάνοντας δυσκολότερο τον ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις μας), να φορολογήσει βαριά τα προϊόντα μας που μπαίνουν στην χώρα του (οι ΗΠΑ δεν τα φορολογούν) ή να χτίσει έαν τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα στη μέση της Νότιας Σινικής Θάλασσας;» ρώτησε ο Τραμπ στο Twitter.

Και για να κλείσει τη ρητορική ερώτηση με το σύνηθες ύφος του, έδωξε την εξής απάντηση: «Δεν νομίζω!».