Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Ο δημοσιογράφος του Watergate βάζει στο στόχαστρο τον Τραμπ



Χάνει τη γη κάτω από ταπόδια του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αυτά που αποκαλύπτει  στο βιβλίο του ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο δημοσιογράφος που έφερε στην επιφάνεια το σκάνδαλο Watergate , που ανάγκασε τον Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί από την προεδρία των ΗΠΑ το 1974.

Όσα περιγράφει στο στο «Fear», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του, ο βετεράνος δημοσιογράφος της Washington Post, που έχει γράψει βιβλία για οχτώ προέδρους των ΗΠΑ από τον Νίξον μέχρι τον Ομπάμα, αποτελούν προϊόν εκατοντάδων ωρών συνεντεύξεων του ίδιου με αξιωματούχους και εργαζομένους του Λευκού Οίκου.

 Ο Γούντγουορντ περιγράφει έναν μηχανισμό που βρίσκεται σε «νευρικό κλονισμό» λόγω της συμπεριφοράς του Τραμπ με συνεργάτες του να φτάνουν στο σημείο να του κρύβουν χαρτιά για να μην τα δει ή να μην τα υπογράψει. Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο Γούντγουορντ είναι αυτό του πρώην οικονομικού συμβούλου του πρόεδρου των ΗΠΑ, Γκάρι Κον, ο οποίος σταμάτησε την άνοιξη του 2017 τον Τραμπ από το να υπογράψει την αποχώρηση της Αμερικής από τη NAFTA (North American Free Trade Agreement) απλά αποσύροντας το χαρτί από το γραφείο του.

Ενδεικτικές είναι και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Τραμπ την απουσία αποριών και γνώσεων για τις διεθνείς σχέσεις αλλά και την περιφρόνησή του για τις απόψεις των επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών κατασκοπείας.

Το τηλέφωνημα των δύο ανδρών

 Ο Γούντγουορντ προσπάθησε, μάλιστα, να πάρει και τη γνώμη του Τραμπ για όσα του καταμαρτυρούν αλλά βρήκε κλειστές πόρτες. Τελικά κατάφερε να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 14 Αυγούστου σε ένα τηλεφώνημα που ο ίδιος κατέγραψε - με την άδεια του Τραμπ. Στο τηλεφώνημα ο Τραμπ αρχικά δηλώνει άγνοια για το γεγονός ότι ο διάσημος δημοσιογράφος επιχείρησε να μιλήσει μαζί του, όταν, όμως, ο Γούντγουορντ του αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, παραδέχεται ότι απλά αδιαφόρησε για το περιεχόμενο του βιβλίου. Στο ίδιο τηλεφώνημα ο Τραμπ εμφανίζεται να αντιμετωπίζει «ελαφρά τη καρδία» το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος της Washington Post του τονίζει ότι όλες οι συνεντεύξεις που έχει πάρει είναι καταγεγραμμένες και απομαγνητοφωνημένες, με γραμμή «άμυνας» ότι ο ίδιος έχει πετύχει τις καλύτερες εμπορικές συμφωνίες και ότι απλά θα πρόκειται για άλλο ένα κακό βιβλίο.