Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ντ.Τραμπ κατά ΝΥΤ: «Fake news το δημοσίευμα για το υπουργείο Αμυνας»



Ως «fake news» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευμα των New York Times το οποίο υποστήριζε ότι ο Δημοκρατικός πρώην γερουσιαστής Τζιμ Γουέμπ είναι ανάμεσα στις επιλογές του Λευκού Οίκου για τη θέση του υπουργού Αμυνας. 

Η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο που δεν κατονόμασε, ανέφερε πως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο ασκών χρέη προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι έχουν έλθει σε επαφή με τον Γουέμπ. Κατά την ίδια πηγή, επιπλέον, ένας αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως το όνομα του πρώην γερουσιαστή κυκλοφορεί στον Λευκό Οίκο.

«Είμαι βέβαιος ότι είναι εξαιρετικός άνθρωπος, αλλά δεν γνωρίζω τον Τζιμ και ποτέ δεν τον έχω συναντήσει», είπε ο Τραμπ με tweet του. «Ο Πάτρικ Σάναχαν, που εκτελεί χρέη υπουργού Άμυνας κάνει εξαιρετική δουλειά!», συμπλήρωσε.

Ο 72χρονος Γουέμπ - παρασημοφορημένος βετεράνος του Πολέμου του Βιετνάμ - διετέλεσε υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για το Πολεμικό Ναυτικό στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Τζιμ Μάτις παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Άμυνας και αποχώρησε την Τρίτη. Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε μία ημέρα αργότερα ότι ουσιαστικά απέπεμψε τον απόστρατο στρατηγό των Πεζοναυτών, η επιστολή της παραίτησης του οποίου περιείχε οξύτατες επικρίσεις προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεσε.

Ο Μάτις παραιτήθηκε μετά την αιφνίδια απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στη Συρία και να μειώσει στο μισό τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν (περίπου 14.000 στελέχη σήμερα).

Οι NYT τόνισαν ότι τα ονόματα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Τομ Κότον και Λίντσεϊ Γκρέιαμ όπως και αυτό του πρώην γερουσιαστή Τζιμ Τάλεντ έχουν επίσης ακουστεί στις συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του Μάτις.