Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μετά το ΝΑΤΟ, «έριξε τορπίλη» στη Μέι ο Τραμπ: «Μάλλον αυτό θα σκοτώσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ»



Αφού προκάλεσε βαθύ ρήγμα στο ΝΑΤΟ, με τις οξύτατες επιθέσεις του εναντίον των Ευρωπαίων, που ερμηνεύθηκαν και ως απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμμαχία, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να πληγώσει ακόμη και τον πιο σταθερό σύμμαχό του, τη βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Η «τορπίλη» Τραμπ εξερράγη το βράδυ της Πέμπτης. Ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέθετε προς τιμήν του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους δεξίωση στο ανάκτορο Μπλενχάιμ, η εφημερίδα Sun κυκλοφορούσε με συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αποδοκίμαζε το σχέδιο της Μέι για τις μετά Brexit σχέσεις της χώρας της με την Ε.Ε. «Μάλλον αυτό θα σκοτώσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, την οποία επιδιώκει διακαώς η Βρετανία. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπέδειξε στη Μέι πώς να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους, αλλά εκείνη «δεν τον άκουσε«, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον –οπαδού του σκληρού Brexit και εσωκομματικού αντιπάλου της Μέι– λέγοντας μάλιστα ότι θα ήταν «σπουδαίος πρωθυπουργός».

Βρετανική ψυχραιμία

Παρά την ευθεία παρέμβαση στα βρετανικά πολιτικά πράγματα και την παραβίαση κάθε έννοιας διπλωματικής ευγένειας από τον Αμερικανό πρόεδρο, η παροιμιώδης βρετανική ψυχραιμία έσωσε, τουλάχιστον, τα προσχήματα. Μετά τη χθεσινή, κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στην εξοχική, πρωθυπουργική κατοικία του Τσέκερς, ο Τραμπ εμφανίστηκε με τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, σκόρπισε απλόχερες φιλοφρονήσεις προς την Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι «κάνει φανταστική δουλειά» και ότι η σχέση τους «ποτέ δεν ήταν καλύτερη». Μάλιστα, επιτέθηκε στην εφημερίδα Sun, υποστηρίζοντας (αβάσιμα) ότι έδωσε μια παραπλανητική εκδοχή των δηλώσεών του γιατί τάχα δεν πρόβαλε τις θετικές αναφορές του στο πρόσωπο της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να υπογράψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την Ε.Ε. «Δεν ξέρω πώς θα το κάνετε, αλλά ό,τι και να κάνετε, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση. Απλώς, φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, αυτό μετράει», δήλωσε σχετικά. Τη βούλησή της να ενισχύσει την «ειδική σχέση» της χώρας της με τις ΗΠΑ τόνισε από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, παρότι πήρε –ευγενικά μεν, σταθερά δε– αποστάσεις από τη σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και τη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στο κέντρο του Λονδίνου κρατώντας πανό που έγραφαν «Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ» και χτυπώντας κατσαρόλες. Νωρίτερα, ακτιβιστές είχαν φουσκώσει ένα πορτοκαλί αερόστατο έξι μέτρων που εμφάνιζε τον Τραμπ σαν μωρό με πάνες, που κλαίει και είναι εφοδιασμένο με κινητό για να στέλνει μηνύματα στο Twitter. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μελάνια επρόκειτο να μεταβούν στον Πύργο των Ουίνδσορ για τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο στη Σκωτία, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις γκολφ του Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ