Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μέρκελ: Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης



Σε υψηλούς τόνους και με μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην Bundestag για το μεταναστευτικό ζήτημα. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ζήτημα που θα καθορίσει τη μοίρα της» είπε χαρακτηριστικά ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει, με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική. Αναγνώρισε ότι «δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε» και επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση σε αυτή τη Σύνοδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα» πρόσθεσε η Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναδεικνύοντας κυρίως το θέμα των συμφωνιών, που πρέπει να επιτευχθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης.

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνα από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί.

Υπερασπίστηκε ωστόσο την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ επανέλαβε - με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού. Κατά την διάρκεια της ομιλίας, ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην υποχρέωση των κρατών-μελών για αύξηση των αμυντικών δαπανών, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη την δικαιότερη συνεισφορά της Ευρώπης στην συμμαχία» και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ - και όχι στο 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Το οφείλουμε στους στρατιώτες μας, αλλά και στον γερμανικό λαό, ο οποίος δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη του στην ασφάλεια και την άμυνα» δήλωσε.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις «δεν αποτελεί μυστικό» και, αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί «παράνομη την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αλλά τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος.