Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μ. Τσαβούσογλου: Ζητά να μοιραστούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο



Λόγο για άλλες φόρμουλες συνεργασίας σχετικά με τα έσοδα που δύναται να φέρει η εξόρυξη του φυσικού αερίου, κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως μπορούν να διαμοιραστούν μέσω της ΕΕ ή εταιρειών.

Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δίκτυο NTV, τόνισε πως η δεύτερη τουρκική πλατφόρμα θα κάνει έρευνες δυτικά της Κύπρου, σημειώνοντας πως «η πρώτη μας πλατφόρμα ξεκίνησε τις έρευνες του στο οικόπεδο Alanya-1. Για τη δεύτερη πλατφόρμα, υπάρχει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας μας, και του προέδρου μας και όλοι κάνουν αυτό που πρέπει για να γίνουν έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, δυτικά της Κύπρου».

Παράλληλα, μίλησε και για τη συνάντησή της περασμένης Δευτέρας, στην Άγκυρα, με τον Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη, αφήνοντας να νοηθεί ότι συζήτησαν το θέμα του φυσικού αερίου.

Εν συνεχεία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε για τη διανομή εσόδων από το φυσικό αέριο, πως «τους λέμε υπάρχουν κι άλλες φόρμουλες, θα μπορεί να γίνει μέσω της Ε.Ε. , μέσω των εταιρειών. Αν δεν θα γίνει κάτι μέσω των κρατών θα μπορεί να γίνει μέσω των εταιρειών. Το αίτημα μας είναι νόμιμο και δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Ας εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και χωρίς ένταση να εξορυχθεί το αέριο η το πετρέλαιο».

«Ίσως κάποιοι για να θολώσουν τα νερά λένε άλλα πράγματα, όμως συμφωνούν όλοι πως αν δεν μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας δεν είναι εκμεταλλεύσιμο και δεν έχει νόημα εξόρυξης. Γι´αυτό με την κατανόηση αυτή, ας έρθουμε οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι, εμείς με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, να τα κάνουμε όλα μαζί, και μέσω της Τουρκίας να μεταφερθούν όλα», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.