Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λογιαριασμό 500 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η Παγκόσμια Τράπεζα για ενδεχόμενο ξέσπασμα πανδημίας



Η "ευαίσθητη" Παγκόσμια Τράπεζα, δημιουργεί λογαριασμό ύψους 500.000.000 ευρώ που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας κυρίως στις φτωχότερες χώρες. Είναι άλλωστε ψηλά στις σημειώσεις της παγκόσμιας ελίτ ένα  ιογενές ξέσπασμα που θα μπορούσε να μας φέρει όλους "πιο κοντά" και πιο παγκοσμιοποιημένους. 

 

Το ταμείο θα συσταθεί έως τα τέλη του χρόνου και αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο εργαλείο για καταπολέμηση του κινδύνου πανδημιών. «Δεν υπάρχει κάποιο διεθνές σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τάχιστα μία πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, από το Σεντάι της Ιαπωνίας—όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου της Ομάδας G7.

Η επιδημία του ιού Εμπολα, που έπληξε τις χώρες στη Δυτική Αφρική το 2014, «ήταν μία τραγωδία για την οποία δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Υπήρξε μία αφύπνιση για όλον τον κόσμο», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την ταχύτητα ενός τυφώνα, ή το μέγεθος ενός σεισμού, όμως μπορούμε να μεταβάλλουμε την τροχιά μίας επιδημίας. Με επαρκή χρήματα που θ’ αποστέλλονται στο σωστό σημείο και στη σωστή χρονική στιγμή, μπορούμε να σώσουμε ζωές κι οικονομίες», συμπλήρωσε.

Ο Οικονομικός Πόρος Πανδημικής Ανάγκης (Pandemic Emergency Financial Facility), στον οποίο η Ιαπωνία ήδη δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει 50 εκατ. δολάρια, θα είναι σε θέση να διαθέτει έως και 500 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια, τα οποία θα δύνανται να εκταμιευθούν ταχύτατα όταν θα πληρούνται οι παραμετρικές συνθήκες, που θα βασίζονται στο μέγεθος, την οξύτητα και την ταχύτητα εξάπλωσης μίας επιδημίας.

Ο Πόρος οργανώθηκε με την συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των αντασφαλιστικών εταιρειών Swiss Re και Munich Re, που θα δρουν ως ασφαλιστικοί πάροχοι, για τις ομολογίες από την τιτλοποίηση ασφαλιστικών συμβολαίων σε περίπτωση καταστροφών (cat bonds).

Οι οικονομικοί αυτοί πόροι θα είναι διαθέσιμοι για τις 77 φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπως αυτές θα κριθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ θα μπορούν να εκταμιευθούν και πλεονάζοντα κονδύλια για επιδημίες, όπως αυτές του ιού Ζίκα, που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά συμβόλαια.