Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Λιγότερους πρόσφυγες σχεδιάζουν να υποδεχθούν οι ΗΠΑ το 2018



Τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, τους οποίους πρόκειται να υποδεχθούν οι ΗΠΑ την επόμενη χρονιά, σε 45.000, σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο πηγές ενήμερες για το θέμα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφαλείας θα έχουν διαβουλεύσεις με μέλη του Κογκρέσου για το ζήτημα σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας. Η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για το νέο όριο θα ανακοινωθεί μετά τις διαβουλεύσεις αυτές, διευκρίνισαν δύο αξιωματούχοι.

Βάσει του νόμου, ο πρόεδρος πρέπει να συμβουλεύεται το Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου.

Από το 1980, όταν είχε ψηφιστεί ο νόμος για την υποδοχή προσφύγων στις ΗΠΑ, το «ταβάνι» δεν είχε οριστεί ποτέ κάτω από τους 67.000, ενώ τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν μεταξύ των 70.000 και των 80.000. Εξαίρεση αποτέλεσε το οικονομικό έτος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν στη χώρα μετεγκαταστάθηκαν περίπου 27.000.

Για το οικονομικό έτος 2017, το οποίο λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου, ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε θέσει το όριο στις 110.000 αφίξεις προσφύγων που θα δικαιούνταν μόνιμη παραμονή στη χώρα. Όμως αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο ο Τραμπ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ο αριθμός μειώθηκε στους 50.000 ανθρώπους το 2017, επιχειρηματολογώντας ότι η υποδοχή περισσοτέρων θα «έβλαπτε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» της Αμερικής.

Επικριτές των σχεδίων του Τραμπ σημειώνουν ότι αν ο αριθμός των προσφύγων που θα υποδεχθεί η χώρα το 2018 είναι ακόμη πιο χαμηλός, εκτός των άλλων η διεθνής εικόνα των ΗΠΑ θα δεχθεί πλήγμα.

«Είναι τραγικό» σχολίασε ο Ρόμπερτ Κέρι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας μετεγκατάστασης προσφύγων επί των ημερών του Ομπάμα. Η κυβέρνηση Τραμπ «απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις που είχαν κάνει για την προστασία των προσφύγων τόσο ρεπουμπλικανικές, όσο και δημοκρατικές κυβερνήσεις. Θα πεθάνουν άνθρωποι», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είχε σημειώσει πως μπορούν να γίνουν περισσότερα για να προσφερθεί βοήθεια στους πρόσφυγες στις περιοχές όπου έχουν καταφύγει.

Η Αν Ρίτσαρντ, πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, προειδοποίησε ότι και άλλες χώρες μπορεί να μιμηθούν το παράδειγμα των ΗΠΑ κλείνοντας την πόρτα σε περισσότερους πρόσφυγες.