
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών, για μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών.
Kατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, που ήταν η πρώτη από το 2022, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο Μόσχας και Κιέβου, για την κατάσταση στο Ιράν, αλλά και για τις μεταξύ τους εγγυήσεις σχετικά με τη ρωσοουκρανική σύγκρουση.
Σε αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ, δίνονται πληροφορίες ότι συζητήθηκε μια ενδεχόμενη εμπλοκή της Γαλλίας με την επίσημη αποστολή στρατού προς το Κίεβο.
Παρά την δίωρη επικοινωνία των δύο προέδρων, η αναφορά στην αποστολή πυρηνικών κεφαλών προς το Παρίσι, ήταν κάτι που «πάγωσε» τον Εμανουέλ Μακρόν, σε περίπτωση που σκεφτεί την έμψυχη στρατιωτική συνδρομή της Ουκρανίας.
Δυτικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ή το Politico δεν μπόρεσαν να διασταυρώσουν και να επαληθεύσουν τη συγκεκριμένη αναφορά.
Ρωσικοί ιστότοποι γράφουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος γνώρισε ακόμα μία (διπλωματική) «ταπείνωση», μετά τις χειρονομίες επίδειξης ισχύος από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το πολυσυζητημένο χαστούκι της συζύγου του.
La Stampa: Πούτιν και Τραμπ θα αποκλείσουν την Ευρώπη από τις συνομιλίες για την Ουκρανία – Αξιοθρήνητη η κατάσταση
Η χθεσινή (03/07) συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει ότι και οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να οικοδομήσουν επικοινωνία και συνεργασία άμεσα — χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Η απευθείας γραμμή Ουάσινγκτον-Μόσχας εξυπηρετεί επίσης αυτόν τον σκοπό: να αποκόψει, τους Ευρωπαίους από τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία», αναφέρει η La Stampa.
«Παρ ‘όλα αυτά, η Ουκρανία έχει βρεθεί στην πιο αξιοθρήνητη κατάσταση, η οποία δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην τρέχουσα κατάσταση.
Το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Ένας ασφυκτικός συνδυασμός στρατιωτικής πίεσης από τη Ρωσία, στρατηγικής αδιαφορίας από την Ουάσινγκτον και ανεπαρκούς ευρωπαϊκής βοήθειας συσσωρεύεται πάνω από την Ουκρανία.
Αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία στα 3,5 χρόνια πολέμου», καταλήγει η La Stampa.