Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Κίτρινα γιλέκα: Στόχος και η έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου στο ΠαρίσιΠερισσότερα από 1.000 μέλη των «Κίτρινων γιλέκων» διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στο Παρίσι, εκστομίζοντας συνθήματα εχθρικά προς τα μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου. Ξεκινώντας από τα Ηλύσια Πεδία, τον «ομφαλό» του κινήματος διαμαρτυρίας, τα «Κίτρινα γιλέκα» σταμάτησαν μπροστά στην έδρα του AFP στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι και επιδόθηκαν σε κάθε είδους αποδοκιμαστικές χειρονομίες και σχετλιασμούς.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας πολλά μέλη των «Κίτρινων γιλέκων» πήραν τον λόγο, ενώ άλλα ανέμιζαν πινακίδες με συνθήματα κατά του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, όπως «Μακρόν άφησε τα ψίχουλα στους επαίτες».

Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς το Δημαρχείο, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Το μεσημέρι στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ έσπευσαν να τις συνδράμουν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS.

Επίσης, αψιμαχίες σημειώθηκαν στη διάβαση Λεοπόλ-Σεντάρ-Σενγκόρ, που συνδέει τις δύο όχθες του Σηκουάνα στο ύψος των Κήπων του Κεραμικού. Ο αριθμός των διαδηλωτών εκτιμάται ότι στην αρχή ήταν 1.500, ενώ είχε φτάσει τις 4.000 μέχρι το απόγευμα.

Σχεδόν σε όλη τη Γαλλία διοργανώθηκαν πορείες των «Κίτρινων γιλέκων», που αγνοώντας τις κυβερνητικές παραχωρήσεις συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου» και «Στοπ στη δημοσιονομική αδικία». Στην πόλη Ρουέν, όπου διαδήλωσαν περίπου 1.000-1.500 «Γιλέκα», ένας άνθρωπος δέχτηκε αμυντική σφαίρα στο κεφάλι από τις δυνάμεις της τάξης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Στο Μπορντώ τουλάχιστον 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου, ενώ δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο αντλίες της αστυνομίας βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από το δημαρχείο της πόλης. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σε όλη την υπόλοιπη Γαλλία, οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων γιλέκων» διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα, με εμφανή τη μειωμένη δύναμη των συμμετεχόντων. Στη δε πόλη της Νίκαιας μόλις 70-80 «Κίτρινα γιλέκα» συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ πομπή από τριάντα αυτοκίνητα προσπάθησε να κλείσει τον αυτοκινητόδρομο στα βόρειά της, αλλά αποτράπηκε η κίνησή τους από την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Η κατάσταση ξέφυγε μόνον στο Μποβαί, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει περίπου 600 «Κίτρινα γιλέκα» να εισέλθουν στην πόλη, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να αποκλείσουν το αεροδρόμιο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ