Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ιστορική ευκαιρία η Σύνοδος με τον Τραμπ



«Ιστορική» ευκαιρία χαρακτήρισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, ο Κιμ είπε ότι η σύνοδος με τον Αμερικανό πρόεδρο θα αποτελέσει «μια ιστορική συνάντηση» και «ένα εξαίρετο πρώτο βήμα» που θα συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην «οικοδόμηση ενός καλού μέλλοντος».

Σύμφωνα με το το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναφέρθηκε δημόσια στην επικείμενη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάικ Πομπέο ταξίδεψε στην Πιονγιάνγκ προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τις λεπτομέρειες της κρίσιμης Συνόδου του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα σε μερικές εβδομάδες, και για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση τριών Αμερικανών που βρίσκονταν φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ ανέφερε ότι, αποδεχόμενος το αίτημα της Ουάσιγκτον ως προς αυτό, χορήγησε «αμνηστία» στους τρεις άνδρες «που είχαν φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα για τις δραστηριότητές τους» εναντίον της χώρας του.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε διπλωματική επιτυχία για την Ουάσιγκτον και ήρε το τελευταίο μείζον εμπόδιο για τη διεξαγωγή της Συνόδου των Τραμπ και Κιμ. Σύμφωνα με το KCNA, υπήρξε ικανοποιητική συναίνεση με τον Πομπέο σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της Συνόδου Κορυφής.

Η Σιγκαπούρη πιθανότερη τοποθεσία διεξαγωγής της Συνόδου

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη είναι η πιθανότερη τοποθεσία διεξαγωγής της Συνόδου του Aμερικανού προέδρου και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.