Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023 -

Ιταλία: Προσοχή εξαπατούν τουρίστες στη Ρώμη!Μέτρα κατά των «πονηρών» καταστηματαρχών που επιδιώκουν να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους τουρίστες εξετάζει να εφαρμόσει η δημαρχία της Ρώμης, έπειτα από το νέο κρούσμα φουσκωμένου λογαριασμού που πλήρωσε ένα ζεύγος Ιαπώνων, είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Οι τουρίστες είδαν μετά το γεύμα τους στο ιστορικό Antico Caffè di Marte να τους έρχεται λογαριασμός 429,80 ευρώ.

Όταν τον εξέτασαν καλά διαπίστωσαν πως πέρα από τις «αλμυρές» τιμές του καταστήματος, είχε προστεθεί στην τελική τιμή και φιλοδώρημα, ύψους… 80 ευρώ!

Μετά την καταγγελία και την κοινοποίηση, οι υπηρεσίες της δημαρχίας έκλεισαν προσωρινά το κατάστημα, ενώ ήλθαν κατά τη διάρκεια και της αυτοψίας αντιμέτωποι με άλλο ένα πρόβλημα. Το Antico Caffè di Marte είχε καταλάβει με τα τραπεζοκαθίσματά του μεγαλύτερη έκταση από την επιτρεπόμενη στο πεζοδρόμιο της οδού Banca di Santo Spirito. Τελικά το κατάστημα ξαναλειτούργησε, έπειτα από συμφωνία με τις δημοτικές Αρχές να αποσύρει τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα.

Μετά το επεισόδιο στο ιστορικό κατάστημα κοντά στο Καστέλο Σαντ’ Άντζελο, οι Αρχές σκοπεύουν να επεκτείνουν και στις υπηρεσίες εστίασης ένα παλαιότερο μέτρο ώστε να προστατεύονται οι ξένοι κι ημεδαποί τουρίστες από τέτοιου είδους εξαπατήσεις που βασίζονται στην ιστορία της Αιώνιας Πόλης.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα ιστορικά καταστήματα του κέντρου που φέρουν ένα ειδικό σήμα που πιστοποιεί την αυθεντικότητα και παλαιότητά τους, και τα ιστορικά εστιατόρια και μπαρ θα έχουν την ίδια σήμανση.

Μάλιστα, η παλαιότητα αυτή θα επισημαίνεται και στους τουριστικούς και γαστρονομικούς οδηγούς της πόλης, έτσι ώστε να αποφεύγονται και άλλες παρεξηγήσεις όσον αφορά τις διαφορές στις τιμές. Γιατί πλέον το πόσο ακριβό είναι ένα εστιατόριο δεν θα αποδίδεται μόνον στο γεγονός ότι έχει έναν διάσημο σεφ, αλλά και λόγω «ιστορικότητας». Επίσης κατ' αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάσσεται και η χρήση των παραδοσιακών αυτών επιχειρήσεων απέναντι σε μια μεταβολή της φυσιογνωμίας τους λόγω αλλαγής του ιδιοκτήτη (Ιταλού, ή ξένου). Το μέτρο ενδεχομένως να εφαρμοστεί και για όλα τα εστιατόρια του ιστορικού κέντρου.

Το μόνο που απομένει να γίνει γνωστό, είναι ποιος θα είναι ο φορέας και ποια τα κριτήρια για την απονομή της ειδικής σήμανσης. Είναι βέβαιο πως θα εξεταστούν οι κατάλογοι με τα φαγητά και η σχέση της τιμής με την ποιότητα των παρεχόμενων πιάτων. Παράλληλα θα ελεγχθούν οι υγειονομικές συνθήκες τους και η θέση που κατέχουν στον δημόσιο ιστό του κέντρου. Και φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι και η δημοτική Αρχή θα ασκεί εξονυχιστικούς ελέγχους ώστε να τηρούνται τα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος