Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Ιστορική» συμφωνία Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ: Μεγάλη αλλαγή υποσχέθηκε ο Κιμ



Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τέσσερις ώρες, λίγο πριν τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η πρώτη ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.

«Ήταν μια φανταστική συνάντηση, έγινε πρόοδος. Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας ότι οι δύο ηγέτες πάνε για υπογραφές, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κειμένου.

H σύνοδος της Σιγκαπούρης ξεκίνησε με μια  τετ α τετ συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διάρκειας 41 λεπτών στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Capella».

Είχε προηγηθεί η ιστορική χειραψία των δύο ανδρών διάρκειας 12 δευτερολέπτων με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών.

Οι δύο άντρες έφτασαν στο ξενοδοχείο μαζί με τις συνοδείες τους λίγο πριν το προκαθορισμένο ραντεβού που ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). 

Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου. Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στους δημοσιογράφους που κατέγραφαν τις πρώτες επαφές, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως θα έχει μία εξαιρετική σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε. 

Oι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, βγήκαν σε ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου και χαιρέτησαν χαμογελαστοί τους δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων με συμβούλους και συνεργάτες.

Singapore summit: Donald Trump, Kim Jong Un wave to media after one-on-one meeting

Λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των επαφών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη σύνοδο ως «ένα μεγάλο πρελούδιο για την ειρήνη» με τον Τραμπ να συμπληρώνει «το ίδιο πιστεύω κι εγώ». Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ήταν παρόντες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκανε και τη δήλωση της ημέρας - μέχρι στιγμής - καθώς είπε απευθυνόμενος στον Τραμπ «αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας».

Trump at Summit: 'We Will Solve a Big Problem'

Μετά και τον δεύτερο γύρο επαφών, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν γεύμα εργασίας στο μενού του οποίου περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων κοκτέιλ γαρίδων, ένα πιάτο με χταποδι και ντρέσινγκ με μέλι και λάιμ, γεμιστά αγγούρια, μοσχάρι με πατάτες και μπρόκολο, χοιρινό με ψητό ρύζι και σάλτσα τσίλι, ψάρι με λαχανικά ενώ για επιδόρπιο θα σερβιριστούν τάρτα μαύρης σοκολάτας και παγωτό βανίλια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, αστειεύτηκε μπροστά στους φωτογράφους ζητώντας να τους πάρουν καλά καρέ «ώστε να δείχνουμε όμορφοι» και «να φαίνομαι λεπτός και τέλειος».

Ο Τραμπ σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον στις 20:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας).

Την ιστορική συνάντηση του πρώτου εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου με έναν κληρονόμο της δυναστείας των Κιμ καλύπτουν τρεις χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια με την πολεμική αεροπορία της Κίνας να συμμετέχει ενεργά στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Σιγκαπούρης.

Η συνάντηση και χειραψία των δύο ηγετών

kim-trump
kimtrump-standing