Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ - Νέοι περιορισμοί στο μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν



Την επιβολή νέων περιορισμών στο μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την “μέγιστη πίεση” στο Ιράν, ανανεώνοντας ταυτόχρονα τις άδειες για τρία τρέχοντα έργα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Από τις 4 Μαΐου κάθε βοήθεια για την επέκταση του εργοστάσιου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Μπουσέχρ πέρα από τον υπάρχοντα αντιδραστήρα του», που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, «θα τιμωρείται με αμερικανικές κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους σε ανακοίνωσή του.

 

«Επιπλέον, οποιαδήποτε δραστηριότητα για τη μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν σε αντάλλαγμα με φυσικό ουράνιο θα τιμωρείται με κυρώσεις», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τεχεράνη να «σταματήσει» τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Τέλος όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι δεν είναι πλέον ανεκτή η αποθήκευση βαρέος ύδατος από το Ιράν που παράγονται εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανανέωσε τις εξαιρέσεις των αμερικανικών κυρώσεων, για επιπλέον 90 ημέρες, για τρία τρέχοντα έργα στον μη στρατιωτικό πυρηνικό τομέα του Ιράν.