Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 -

Η παρουσίαση της συμφωνίας για Brexit και οι αντιδράσεις - δύσκολη η θέση της ΜέιΕπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, η Βρετανία κατέληξε σε ένα προσχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit.

Τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν για την Τερέζα Μέι, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου της, αλλά να περάσει το κείμενο και από το βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο.

Το απόγευμα της Τρίτης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο επιτελάρης της άρχισαν να ενημερώνουν ξεχωριστά τους υπουργούς για το περίγραμμα της συμφωνίας, μερικές ώρες πριν από την ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, για την έγκριση του κειμένου, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα έγγραφα- κλειδιά, το προσχέδιο είναι εκατοντάδων σελίδων, αλλά δεν τους επιτράπηκε να τα πάρουν μαζί τους. Οι κατ' ιδίαν συναντήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει στις 2 μ.μ. αύριο, για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και για να αποφασίσουν στα επόμενα βήματα», ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Εντονες αντιδράσεις

Ομως, ήδη οι σκληροπυρηνικοί των Συντηρητικών καλούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ορθώσουν ανάστημα και να μπλοκάρουν το προσχέδιο της συμφωνίας, έπειτα από τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Ιάν Ντάνκαν Σμιθ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση είναι μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης αν οι όροι της συμφωνίας είναι αυτοί που δημοσιοποιήθηκαν. Σε ερώτηση αν οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, δήλωσε ότι αν ισχύουν οι όροι αυτοί στην πραγματικότητα, «η απάντηση είναι σχεδόν βέβαια, ναι».

Ο επίσης βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι η ομάδα των βουλευτών που ανήκει ο ίδιος και τάσσονται υπέρ του Brexit, πιστεύει ότι η αποκαλούμενη συμφωνία προφύλαξης για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας θα μετατρέψει την Βρετανία σε ένα κράτος «σκλάβο». «Ελπίζω το υπουργικό συμβούλιο να την μπλοκάρει και αν αυτό δεν συμβεί, ελπίζω ότι θα το πράξει το κοινοβούλιο», είπε ο Ρις-Μογκ στο BBC, αναφερόμενος στη συμφωνία.

Ο Νάιτζελ Ντοντς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι χρειάζεται να δει τους όρους της συμφωνίας πριν αποφασίσει αν θα άρει τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση. «Το μυστικό θα είναι για την Τερέζα Μέι, μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες; Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να την πουλήσει, σκέφτομαι, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς λεπτομέρειες», τόνισε επίσης στο BBC.

Μπόρις Τζόνσον: Πετάξτε την

Η συμφωνία αυτή θα κάνει την Βρετανία ένα υποτελές κράτος, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον και τη χαρακτήρισε απαράδεκτη. «Πετάξτε την», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε θα καταψηφίσει κάθε συμφωνία για Brexit που δεν πληροί τους όρους του κόμματος του και εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε θα είναι καλή για τη χώρα.

«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του τι συμφωνήθηκε όταν αυτές είναι διαθέσιμες. Αλλά από αυτό που γνωρίζουμε από τον χαοτικό χειρισμό αυτών των διαπραγματεύσεων αυτή είναι απίθανο να είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα»,υπογράμμισε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωσή του.

«Οι Εργατικοί από την αρχή έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία που στηρίζει θέσεις εργασίας και την οικονομία και εγγυάται στάνταρ και καλύψεις. Αν αυτή η συμφωνία δεν πληροί τα έξι κριτήρια και δουλειές για όλη την χώρα, τότε θα την καταψηφίσουμε».

FT: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν δεν υπάρξει συμφωνία

Η Μέι αναμένεται να ανακοινώσει στους υπουργούς ότι το Λονδίνο θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια «μη συμφωνία» Brexit την 1η Δεκεμβρίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασµού για την έξοδο. Η 1η Δεκεμβρίου συζητιέται ως η ημερομηνία κλειδί για αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για μια «μη συμφωνία» θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και αν μια συμφωνία αποχώρησης υπογραφεί με τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

Η αντιπολίτευση ζητά να καταθέσει τροπολογίες

Στο μεταξύ, τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τη Μέι, με επιστολή, το δικαίωμα να καταθέσουν πριν από την ψηφοφορία τροπολογίες.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι θα πρέπει αρχικά να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες στη συμφωνία αυτή.

«Πρόσφατες παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης έχουν αναφέρει ότι εσείς και η κυβέρνησή σας μπορεί να επιδιώξετε να περιορίσετε ή να παρεμποδίσετε τη διαδικασία για την τελική ψηφοφορία σε μια απόπειρα φίμωσης του κοινοβουλίου», υπογράμμισαν οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην επιστολή τους.

«Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό θα είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσαν.