Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2019



H Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2019. Η ανακοίνωση, η οποία έλαβε χώρα σε συνέδριο στο Παρίσι, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Τράπεζας να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησαν στην παγκόσμια διάσκεψη «One Planet Summit» και κάλεσαν τους τοπικούς και εθνικούς ηγέτες, καθώς και τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χρηματοδότησης, να υποστηρίξουν και να επιταχύνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Κιμ, μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες. «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση αγωγών αερίου στις φτωχότερες χώρες, αν υπάρχει σαφές όφελος όσον αφορά την πρόσβαση φτωχών ανθρώπων στην ενέργεια, και το σχέδιο συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις των χωρών για τη συμφωνία του Παρισιού».

Ο Κιμ ζήτησε επίσης κυβερνητικά κίνητρα για αλλαγή, όπως τη διακοπή των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα, την εισαγωγή πλαφόν τιμής άνθρακα, την βελτίωση των προτύπων ενεργειακής απόδοσης και την εφαρμογή διαγωνισμών για το χαμηλότερο κόστος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Κάθε μέρα η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη οικονομική και κοινωνική απειλή για όλες τις χώρες και όλους τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε επενδύσεις ύψους τρισεκατομμυρίων και όχι δισεκατομμυρίων για να έχουμε ελπίδα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που κάναμε στο ίδιο μέρος πριν από δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Κιμ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της να κατευθύνει το 28% των δανεισμών της προς την κλιματική δράση μέχρι το 2020. Επίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τους στόχους του σχεδίου που βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσθέσουν αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για την τροφοδοσία 150 εκατομμυρίων σπιτιών.