Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Gucci σταματά τις πωλήσεις γούνας από την επόμενη σεζόν



«Η κοινωνική υπευθυνότητα είναι μια από τις βασικές αξίες του οίκου Gucci και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για το περιβάλλον και τα ζώα» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οίκου, Μάρκο Μπιτζάρι, σε δήλωση του προς την Humane Society των ΗΠΑ, οργάνωση που υλοποιεί δράσεις και εκστρατείες για την προστασία των ζώων.

«Η Gucci ελπίζει ότι θα βοηθήσει και θα εμπνεύσει την καινοτομία και την ευαισθητοποίηση, αλλάζοντας τη βιομηχανία μόδας πολυτελείας προς το καλύτερο» τόνισε.

Κι όλα αυτά ύστερα από την απόφαση που πήρε ο ιταλικός πολυτελής οίκος μόδας Gucci να σταματήσει τις πωλήσεις γούνας από την επόμενη σεζόν. 

Εκτός από την παρεμπόδιση της σκληρότητας προς τα ζώα, η απόφαση του οίκου Gucci να ακολουθήσει την πολιτική fur-free είναι επίσης προφανώς υποκινούμενη από ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της εταιρείας, φιλοσοφικά και βιώσιμα, τόνισε ο Μπιτζάρι σε συνέντευξή του στην Business of Fashion.

«Πιστεύετε ότι οι γούνες σήμερα είναι ακόμα μοντέρνες;» είπε. «Δεν νομίζω ότι είναι μοντέρνες κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να μην τις προωθούμε. Είναι λίγο ξεπερασμένες. Η δημιουργικότητα μπορεί να περάσει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις αντί να χρησιμοποιεί γούνα» τόνισε.

Οι νέες συλλογές, από την παρουσίαση της κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2018, του οίκου Gucci δεν θα περιλαμβάνουν αληθινές γούνες και θα δημοπρατηθούν όλα τα είδη γούνας από ζώα, ανακοίνωσε.

Ο Μπιτζάρι δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση υιοθετήθηκε χάρη στον διευθυντή δημιουργικού του οίκου Gucci, Αλεσάντρο Μισέλε, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία το 2015.

«Κατά την επιλογή ενός νέου διευθυντή δημιουργικού ήθελα να βρω κάποιον που μοιράζεται την πίστη στη σημασία των ίδιων αξιών» δήλωσε ο Μπιτζάρι. «Το αισθάνθηκα αμέσως όταν συνάντησα τον Αλεσάντρο πρώτη φορά».

Στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής του brand θα διεξαχθεί δημοπρασία ειδών γούνας και τα έσοδα θα διατεθούν στις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων Humane Society International και LAV.

Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση ο οίκος μόδας δεν θα διαθέτει είδη από γούνες βιζόν, κογιότ, ρακούν, αλεπού, κουνέλι και karakul (αλλιώς γνωστό ως swakara ή αστραχάν) και απ' τα άλλα είδη που εκτρέφονται ή παγιδεύονται.

Ο οίκος μόδας ανήκει στον όμιλο πολυτελών ειδών Kering. Σχεδιάστρια του ίδιου ομίλου είναι η Στέλα ΜακΚάρτνεϊ, του ομώνυμου fur-free brand.

Το ιταλικό brand Armani ανακοίνωσε το 2016 ότι δεν θα χρησιμοποιεί αληθινή γούνα.