Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

H EE ανακοινώνει πώς θα διαπραγματευτεί το Brexit



Τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το Brexit παρουσιάζει η Κομισιόν, καταρχήν στα «27» κράτη-μέλη της.

Το σχετικό κείμενο θα στείλει ο Ντόναλντ Τουσκ, δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, και θα ξεκινά από τα σχετικά εύκολα μέχρι το πλέον δύσκολο που είναι η νέα σχέση. Μετά το διαζύγιο.

Το πρώτο στάδιο αφορά τους γενικούς όρους της αποχώρησης, για να ακολουθήσουν -εντός μηνών- οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Το τελευταίο στάδιο -ενδεχομένως το πλέον δύσκολο είναι η μεταβατική περίοδος, από πλήρες μέλος της ΕΕ σε μια νέα σχέση με την ΕΕ.

Οι ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ, συναντήθηκαν στη Μάλτα, από όπου σημείωσαν τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το διαζύγιο:

  • Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Η μεθόριος Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ζήτημα πολύ σημαντικό για το Δουβλίνο
  • Ο λογαριασμός της αποχώρησης, που ενδέχεται να αγγίξει και τα 60 δισ. ευρώ.

Στο Λονδίνο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εργάζεται πάνω στο αποκαλούμενο Great Repeal, το σχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στην εθνική με τις απαραίτητες ασφαλώς μετατροπές.

Ο στόχος της προσπάθειας αυτής είναι διπλός: από τη μία να λάβουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται, καθώς η χώρα θα εγκαταλείπει την ΕΕ, και από την άλλη να δοθεί το μήνυμα ότι τηρείται αυτό που ψήφισαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα: η επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος χρειάζεται να ελέγχει τους νόμους του. Αυτή η διαδικασία ξεκινά άμεσα. Κάνοντας την κοινοτική νομοθεσία, εθνική σημαίνει ότι καθώς αναζητούμε μια ολοκληρωμένη, νέα σχέση με την ΕΕ, οι σύμμαχοί μας θα κατανοήσουν ότι ξεκινούμε από μια θέση όπου έχουμε τα ίδια πρότυπα και τους ίδιους κανονισμούς» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Το θέμα είναι κρίσιμο για επιχειρήσεις που σήμερα δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν την επόμενη μέρα και διστάζουν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ή ακόμα και σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.