Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γρήγορη αποχώρηση από διεθνή συμφωνία εξετάζει ο Τραμπ



Λύσεις για να αποδεσμευτούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αναζητά ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πηγή του στενού κύκλου του νεοεκλεγέντα προέδρου αναφέρει ότι πρόθεση του Τραμπ είναι να αποχωρήσει από τη συμφωνία, παρά την αυξανόμενη διεθνή στήριξη για τη μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως «απάτη» το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ήταν η άρση της εφαρμογής του Συμφώνου. Ωστόσο, η διαδικασία αποχώρησης από μια τέτοια συμφωνία διαρκεί τυπικά τέσσερα χρόνια, και έτσι ο Τραμπ αναζητά «παραθυράκια» ώστε να την παρακάμψει.

«Ήταν απερισκεψία να τεθεί σε εφαρμογή το Σύμφωνο πριν τις αμερικανικές εκλογές» σχολίασε ο συνεργάτης του Τραμπ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες και στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία δίχως τη συναίνεση της Γερουσίας.

Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ τελικά, θα παραμείνουν στη συμφωνία, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος μείωσης της εκπομπής ρύπων. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ προτού αποχωρήσει από την θέση του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Μπαν, ο οποίος σε πρώτη φάση ελπίζει ότι θα συνομιλήσει σύντομα στο τηλέφωνο με τον μεγιστάνα, επιθυμεί να απευθύνει έκκληση προς τον επερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου η Αμερική να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ηγετικό ρόλο παγκοσμίως και να συνεργάζεται με τον ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής παρά τις «ανησυχητικές του δηλώσεις». «Είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσει τη σημασία, τη σοβαρότητα (του ζητήματος) και το πόσο επείγον» είναι αυτό το θέμα, υπογράμμισε ο Μπαν Γκι Μουν στη συνέντευξη προς το Γαλλικό Πρακτορείο.