Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Προβάδισμα μίας μονάδας για το SPD, βάσει δημοσκόπησης



Προβάδισμα μίας μονάδας έναντι των Συντηρητικών της Άγκελα Μέρκελ δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) δημοσκόποηση του ινστιτούτου INSA, που δημοσιεύεται σήμερα στην μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild.

Το SPD, το οποίο έχει κερδίσει περίπου 10 πόντους σε δημοσκοπήσεις μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συγκεντρώνει ποσοστό 32%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το αδελφό βαυβαρικό κόμμα τους (CDU/CSU)  συγκεντρώνει 31%.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11,5%, ενώ το ακροαριστερό Linke διατηρεί σταθερό το ποσοστό του στο 8,5% και οι Πράσινοι στο 6,5%. Το υπέρμαχο των επιχειρήσεων Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) χάνει μισή εκατοστιαία μονάδα και το ποοστό του διαμορφώνεται στο 6,5%.

Το INSA διεξήγαγε τη δημοσκόπηση από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου σε δείγμα 1.933 Γερμανών.

«Το SPD και η (συντηρητική) Ένωση έρχονται στήθος με στήθος τώρα, με ένα μικρό προβάδισμα για το SPD», είπε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, πρόεδρος του ινστιτούτου INSA. «Μιά μεγάλη συμμαχία δεν εγγυάται πλέον αυτόματα ότι η Άγγελα Μέρκελ θα (ξανα)γίνει καγκελάριος» πρόσθεσε.