Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Εισβολή με αυτοκίνητο στα γραφεία του SPD



Ένα πυκνό «πέπλο» μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το περιστατικό που σημειώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 22:50, στα γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών στο SPD στο Βερολίνο, με ένα αυτοκίνητο γεμάτο με μπιτόνια βενζίνης, γκαζάκια και άλλα εύφλεκτα υλικά να πέφτει πάνω στην είσοδο του κτιρίου.

Και αυτό γιατί, μπορεί ο 58χρονος οδηγός που έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στην είσοδο των γραφείων του κόμματος του Μάρτιν Σουλτς να ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει και οι αστυνομικές αρχές να λένε ότι δεν έχουν βρει, μέχρι στιγμής, κάποιο στοιχείο, που να αντικρούει τον ισχυρισμό του, ωστόσο μία νέα αποκάλυψη έρχεται να περιπλέξει την υπόθεση, εγείροντας σαφή ερωτήματα.

 

Και αυτό γιατί, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο άνδρας, που τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται, είπε ότι τοποθέτησε ταξιδιωτικό σάκο με εύφλεκτα υλικά και στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) στο Βερολίνο, ο οποίος όντως εντοπίστηκε και εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές. 

Οι γερμανικές αρχές διεξάγουν έρευνες με την κατηγορία του εμπρησμού και της προσπάθειας πρόκλησης έκρηξης. Παρά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν και στο σπίτι του 58χρονου, τα κίνητρα για τις ενέργειές του παραμένουν μέχρι αυτή την στιγμή άγνωστα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης ανήκει στον ακραίο χώρο. Οι έρευνες συνεχίζονται ωστόσο προς κάθε κατεύθυνση.

Εκπρόσωπος του SPD δήλωσε πάντως ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες. Εκτός από το προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο, τα κεντρικά των Σοσιαλδημοκρατών ήταν άδεια την ώρα της επίθεσης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, έγραψε σήμερα στο Twitter πως «χθες το βράδυ ένα αυτοκίνητο εισέβαλε στα κεντρικά του SPD. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Είμαι χαρούμενος που κανείς δεν τραυματίστηκε».

Σήμερα το πρωί οι γερμανικές αρχές απομάκρυναν το όχημα από την είσοδο του κτιρίου. Ό,τι απέμεινε από την γυάλινη πόρτα, στην οποία προσέκρουσε το αυτοκίνητο, βρίσκεται κοντά στην είσοδο του κτιρίου, ενώ εκατοντάδες θραύσματα είναι ακόμη διασκορπισμένα παντού.

Οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο ακόμη και για την πιθανότητα ενός προσωπικού πολιτικού κινήτρου, χωρίς ωστόσο να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες...