Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γαλλία: Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν παπά



Ένας Γάλλος ιερέας δολοφονήθηκε μέσα στην εκκλησία του στη Ρουέν της Γαλλίας, από δύο άνδρες οι οποίοι επιβεβαιώθηκε ότι είναι ισλαμιστές, έπειτα από επίσημες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας. 

Οι δύο τζιχαντιστές, οπλισμένοι με μαχαίρια, εισέβαλαν στο ναό από την πίσω πλευρά, την ώρα της λειτουργίας και πήραν ομήρους τον πάστορα, δύο καλόγριες και αρκετούς πιστούς χριστιανούς που βρίσκονταν μέσα στο ναό.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για την ομηρία από μία καλόγρια που κατάφερε να ξεφύγει από τους δράστες. 

Οι δύο οπλισμένοι εισβολείς εξουδετερώθηκαν από τους Γάλλους αστυνομικούς, χωρίς να διευκρινίζεται επισήμως αν είναι νεκροί. Οι γαλλικές αρχές κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες, ένας εκ των οποίων είναι σοβαρά τραυματισμένος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», ο τραυματίας που δίνει μάχη για να κρατηθεί  στη ζωή είναι μία μοναχή. 

Η αιματηρή ομηρία έγινε στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray, κοντά στην Ρουέν. Νεκρός είναι οι πάστορας Ζακ Εμέλ, 84 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου της Ρουέν, τρεις ενορίτες επίσης τραυματίστηκαν στην επίθεση.   

Ο πάστορας Ζακ Εμέλ, τον οποίο αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές μέσα στην εκκλησία του

Oι δύο άντρες εισέβαλαν στη εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας κραδαίνοντας μαχαίρια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας εκ των δύο δραστών είχε γενειάδα ενώ ο άλλος φόραγε το παραδοσιακό καπέλο των μουσουλμάνων «chachia», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».  

Στην περιοχή έχουν σπεύσει οι επίλεκτες δυνάμεις της Γαλλίας, RAID ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετέβησαν  στο σημείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δράστες φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με την «Le Figaro» βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των δραστών.

Ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής διέταξε έρευνα.

Η πιθανότητα η δολοφονική επίθεση να συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια ενισχύεται καθώς η έρευνα έχει ανατεθεί στην υποδιεύθυνση αντιτρομοκρατίας (SDAT) και στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) της Γαλλίας. 

Ολάντ: «Ποταπή τρομοκρατική επίθεση από τους τζιχαντιστές του Daesh»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για μία "ποταπή τρομοκρατική επίθεση" που φέρει την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους. 
 
Από το σημείο που αιματοκύλησαν σήμερα οι δύο άνδρες, ο Ολάντ κατήγγειλε "την άνανδρη δολοφονία του πάστορα από δύο τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους".

«Η απειλή παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτόν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μία κατάπτυστη τρομοκρατική επίθεση» πρόσθεσε. 

 

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο 
Για μία νέα επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών έκανε λόγο η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς.
Σε μήνυμά της στο Twitter,η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία νέα επίθεση που φέρει την σφραγίδα των ισλαμιστών τρομοκρατών. 

«H Γαλλία κι ολόκληρος ο καθολικός κόσμος θρηνεί.Καταδικάζουμε την βάρβαρη αυτή επίθεση», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter o Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. 

Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ. 

Δείτε φωτογραφίες