Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 -

Έκκληση του Μπαν Κι Μουν για ψυχραιμία στην Κινεζική ΘάλασσαΈκκληση προς κάθε πλευρά, προκειμένου να πρυτανεύσει η λογική και να επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά τη σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, την ίδια στιγμή που οι κινεζικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τη δίοδο στην πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Πεκίνο.

Οι διαφορές πρέπει να λύνονται «με ειρηνικό και φιλικό τρόπο, μέσω διαλόγου και συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς και συμπλήρωσε πως «παραμένει σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες προκαλούν ή κλιμακώνουν τις εντάσεις».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης βάσει της οποίας η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως οριστική και δεσμευτική, και πάντως όχι ως ένας λόγος να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

«Καλούμε όλα τα μέρη να μη χρησιμοποιήσουν (την απόφαση) ως ευκαιρία να εμπλακούν σε προκλητικές ενέργειες ή ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση» στην περιοχή, ανέφερε ο Έρνεστ μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Η Κίνα διεμήνυσε ότι θα αγνοήσει την απόφαση και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα προστατεύσουν την εθνική της κυριαρχία και την ακεραιότητα των χωρικών της υδάτων.