
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για να υποστηρίξουν τις θέσεις του Κιέβου.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας και κυρίως το εδαφικό είναι τα κυριότερα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση, όπως μαρτυρά και η τελευταία ανάρτηση Τραμπ, πως η Ουκρανία δεν θα ανακτήσει την Κριμαία, ούτε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καλεί την Ουκρανία να αποδεχθεί εδαφικές και άλλες παραχωρήσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία σχεδόν αμέσως, αν το θέλει, ή μπορεί να συνεχίσει να πολεμά», προειδοποίησε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών του στο Truth Social.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανακτηθεί η Κριμαία που δόθηκε από τον Ομπάμα (πριν από 12 χρόνια, χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά!), και να υπάρξει ένταξη στο NATO για την Ουκρανία. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ στη συνέχει εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκαν τόσοι Ευρωπαίοι ηγέτες ταυτόχρονα» στον Λευκό Οίκο.
Με ένα «μπαράζ» αναρτήσεών του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν την συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολίασε την θέρμη που απέκτησε ξανά το αμερικανικό κράτος, σημειώνοντας τη διαφορά που μπορεί να κάνει ένας σωστός ηγέτης, μιλώντας για τον εαυτό του.
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι σήμερα πρόκειται για μία μεγάλη ημέρα ενόψει της συνάντησης με τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα τον επισκεφθούν στον Λευκό Οίκο.
«Δεν έχω φιλοξενήσει ποτέ τόσους πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες ταυτόχρονα στον Λευκό Οίκο. Θα είναι μεγάλη μου τιμή», έγραψε.
Όσο για τις ειδήσεις που παρουσιάζουν αρνητικά την κίνηση του Τραμπ να φιλοξενήσει τόσο πολλούς ηγέτες ταυτόχρονα σχολιάζει:
«Ψευδείς ειδήσεις θα πουν ότι η φιλοξενία τόσο πολλών Ευρωπαιών ηγετών στον Λευκό Οίκο πρόκειται για μία μεγάλη ήττα για τον Πρόεδρο Τραμπ. Στην πραγματικότητα, είναι μία μεγάλη τιμή για την Αμερική».
Αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα πριν ξεκινήσει τη 2η θητεία του ως Πρόεδρος.
«Πριν από ένα χρόνο οι ΗΠΑ ήταν σχεδόν μία ΝΕΚΡΗ ΧΩΡΑ. Τώρα είμαστε η πιο “ΚΑΥΤΗ” χώρα, τι διαφορά που κάνει ένας Πρόεδρος», υπογράμμισε.
Επίσης, σχολίασε τον τρόπο που διακόσμησε τον Λευκό Οίκο ενόψει της σημερινής συνάντησης.
«Δεν φαίνονται φανταστικές οι αμερικανικές σημαίες που έβαλα στις εισόδους του Λευκού Οίκου; Μα τι διαφορά», σημείωσε.
Εκτός από τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Κατά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον σήμερα ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «επιθυμεί βαθιά να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος γρήγορα και με αξιόπιστο τρόπο», όμως διευκρίνισε ότι «η ειρήνη θα πρέπει να έχει διάρκεια», αντίθετα με τις εγγυήσεις που δόθηκαν στο Κίεβο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ή τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.
«Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο τον οποίο η ίδια άρχισε. Ελπίζω ότι η κοινή μας δύναμη με την Αμερική, με τους Ευρωπαίους φίλους μας να αναγκάσει τη Ρωσία (να συμφωνήσει) σε μια πραγματική ειρήνη», υπογράμμισε σε ανάρτησή του ο Ζελένσκι εκφράζοντας «την ευγνωμοσύνη» του προς τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκλησή του.
Αν και ο Τραμπ έχει δείξει κάποιες φορές τους τελευταίους μήνες να χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν, τον υποδέχθηκε με τιμές στην Αλάσκα την Παρασκευή. Εξάλλου δεν έχει κρύψει ότι αναμένει από το Κίεβο να αποδεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις, κάτι που μέχρι στιγμής ο Ζελένσκι απορρίπτει.
Εκτός από την Κριμαία, αξιωματούχος που έχει γνώση των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος με Ευρωπαίους ηγέτες δήλωσε στο AFP ότι ο Τραμπ υποστηρίζει τη θέση της Μόσχας η οποία ζητεί από το Κίεβο να της παραχωρήσει το σύνολο των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και να παγώσει η γραμμή του μετώπου στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία είχε ανακοινώσει την προσάρτηση αυτών των επαρχιών, αν και τα στρατεύματά της δεν τις ελέγχουν πλήρως.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι, στη διάρκεια των συνομιλιών στην Αλάσκα, η Ρωσία έκανε εδαφικές «κάποιες παραχωρήσεις» αναφορικά με πέντε ουκρανικές περιφέρειες, αναφερόμενος όμως μόνο σε μια «σημαντική συζήτηση για το Ντονέτσκ».
Παράλληλα, στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων θα βρεθούν και οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα δοθούν στην Ουκρανία.
Επιστρέφοντας από την Αλάσκα ο Τραμπ αναφέρθηκε σε μια διατύπωση ανάλογη του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, πέραν πάντως του πλαισίου της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία θεωρείται από τη Μόσχα υπαρξιακή απειλή στα σύνορά της.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι Ευρωπαίοι θα ρωτήσουν τον Τραμπ «μέχρι ποιου σημείου» θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ σε αυτές εγγυήσεις ασφαλείας.
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης κορυφής με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, «αν όλα πάνε καλά» κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Ψέμα αποκαλεί η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τη δήλωση Μακρόν ότι η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα που συνδυάζει την ειρήνη με συνθηκολόγηση. « Η Ρωσία εδώ και επτά χρόνια υποστηρίζει ειρηνική διευθέτηση στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ! Γάλλοι πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με τη σειρά τους, ώθησαν Ουκρανούς μισθοφόρους να διαπράττουν πραξικοπήματα και άλλα μέτρα που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη. Στην πραγματικότητα, η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας προτάθηκε από εκείνους που για αρκετά χρόνια ενστάλαξαν στο Κίεβο την ιδέα της «νίκης στο πεδίο της μάχης», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό ήταν αδύνατο, που προμήθευσαν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου για να διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις, που έλεγαν ψέματα και διέφθειραν τους Ουκρανούς με ψεύτικες υποσχέσεις», αναφέρεται στην ανάρτηση της Μαρία Ζαχάροβα.