Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Αποχαιρετούν τη Δημοκρατία και οι Γάλλοι - Αποφάσισε μόνος του ο Ολάντ με διάταγμα για σκληρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς τη Βουλή



Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας που του επιβάλλουν τα οικονομικά κέντρα στο Βερολίνο, παρέκαμψε εντελώς τις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές  διαδικασίες και επικύρωσε μόινος του τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό με προεδρικό διάταγμα. μόνο κυβέρνηση παρέκαμψε την Εθνοσυνέλευση και πέρασε με προεδρικό διάταγμα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τώρα ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση, όμωςυπάρχει ένα ζήτημα επίτευξης της συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών.

Ενώ το συντηρητικό κόμμα, το οποίο διαθέτει 196 βουλευτές, συγκέντρωσε με άνεση από χθες τις 58 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση πρότασης μομφής, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων μπόρεσαν να συγκεντρώσουν 56 υπογραφές στο δικό τους κείμενο.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότεροι από 30, εκ των 285, Σοσιαλιστές βουλευτές, τόνισε ένας εκ των κοινοβουλευτικών - ανταρτών που πρωτοστάτησαν, ο Λοράν Μπομέλ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς.
Το κείμενο προς ψήφιση υπέγραψαν επίσης 10 βουλευτές των Οικολόγων Πρασίνων (εκ των 17) οι οποίοι επίσης δεν θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της συντηρητικής παράταξης. Αντιθέτως οι 10 βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς (κομμουνιστές και σύμμαχοί τους) θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Δεξιάς, "το μοναδικό εργαλείο", σύμφωνα με τους ίδιους, προκειμένου να επιτευχθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί.

Αυτή η μεταρρύθμιση, που έχει οδηγήσει στους δρόμους χιλιάδες πολίτες στο πλαίσιο ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας τους τελευταίους δύο μήνες, κινδύνευε να καταψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση εξαιτίας της αντίθεσης των κομμάτων της Δεξιάς και ενός μέρους της Αριστεράς. Η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς προτίμησε να αποφύγει την πρόκληση και προέταξε το ζήτημα της εμπιστοσύνης: ένα όπλο που προβλέπεται από το Σύνταγμα· στην περίπτωση που καμία πρόταση μομφής δεν υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία, το νομοσχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί.

Η άρνηση των «ανταρτών» να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των συναδέλφων τους της δεξιάς στερεί κάθε πιθανότητα έγκρισης της πρότασης μομφής. Εντούτοις η «εξέγερσή» τους κατά του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, κλονίζει το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο, αποδυναμώνει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση Μπρουνό Λε Ρου χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους «σοβαρή», ενώ ορισμένοι βουλευτές αξίωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των «ανταρτών».