Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ανώτατο δικαστήριο στην Καταλονία έδωσε εντολή στην Google να μπλοκάρει το email του δημοψηφίσματος



«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στην Ισπανία ενόψει του δημοψηφίσματος που προγραμματίζεται για την Κυριακή στην Καταλονία με ερώτημα την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RT, ανώτατο δικαστήριο στην Καταλονία έδωσε εντολή στην Google να μπλοκάρει το email του δημοψηφίσματος, μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους Καταλανούς. 

 

Επιπλέον, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, πάνω από 140 ιστότοποι που σχετίζονται με το «αντισυνταγματικό» (σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση) δημοψήφισμα πρόκειται να διαγραφούν. 
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.


Κάρλες Πουτζδεμόντ: Οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά την Κυριακή

Ο ηγέτης της Καταλονίας είναι πεπεισμένος πως όλοι οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά την Κυριακή που η περιφέρεια καλείται να ψηφίσει σ' ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από την Ισπανία.

«Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει βία ή που θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαυρώσει την ανεπίληπτη εικόνα του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας ως ειρηνικού», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην ισπανική αστυνομία, χιλιάδες μέλη της οποίας στέλνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να ενεργήσουν με την επαγγελματική μάλλον παρά με πολιτική ιδιότητα όταν θα εκτελούν την Κυριακή τα καθήκοντά τους. 

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί η καταλανική περιφερειακή αστυνομία. Όχι πολιτικά κριτήρια, όχι βάσει πολιτικών εντολών, αλλά με κριτήρια αστυνόμευσης και επαγγελματικά», δήλωσε.