Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανησυχία Μπάιντεν για τις προκλήσεις κατά των χριστιανών στην Ιερουσαλήμ



Θετικός να συναντηθεί με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ σε επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ εμφανίζεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Την ανησυχία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντε, για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που δέχονται οι χριστιανοί στους Αγίους Τόπους μετέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο ο Hady Amr, Αναπληρωτή Γραμματέα Ισραηλινών-Παλαιστινιακών Υποθέσεων και Τύπου και Δημόσιας Διπλωματίας των ΗΠΑ, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκε την έδρα του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης έθεσε στο τραπέζι τις προκλήσεις

Κατά τη συνομιλία που είχαν οι δύο πλευρές ο Πατριάρχης έθεσε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες όπως τις αυξανόμενες επιθέσεις έναντι των χριστιανών, την κατάληψη του ξενοδοχείου Litle Petra από την Ateret Cohanim και την απόφαση του Ανώτατου Ισραηλινού Δικαστηρίου, τα σχέδια για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου στο όρος των Ελαιών. Συγκεκριμένα, ανέφερε πώς αυτό το σχέδιο θα περικυκλώσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει 20 χριστιανικούς χώρους χωρίς να έχει γίνει συνεννόηση με τις Εκκλησίες, με το Πατριαρχείο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατάσχεση και κρατικοποίηση χριστιανικών ιερών τόπων. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αν και το σχέδιο αποσύρθηκε, αναμένεται να προταθεί ξανά αργότερα μέσα στο έτος, προκαλώντας περαιτέρω στενοχώρια στις Εκκλησίες.

Αύξηση επιθέσεων σε χριστιανούς και κληρικούς

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν και στους περιορισμούς που υφίστανται οι χριστιανοί στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας καθώς, πολλές φορές, παρατηρείται το φαινόμενο της άσκοπης αστυνομικής βίας, όπως για παράδειγμα συνέβη κατά την τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο. “Οι επιθέσεις κατά χριστιανών και κληρικών, από ριζοσπάστες Ισραηλινούς, έχουν αυξηθεί στην Ιερουσαλήμ, καθώς και οι βανδαλισμοί κατά των εκκλησιαστικών περιουσιών και η λεκτική και σωματική κακοποίηση κατά ιερέων είναι όλο και πιο συνηθισμένη, ιδιαίτερα τα βράδια του Σαββάτου”, υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας τόνισε ότι οι Εκκλησίες των Αγίων Τόπων είναι ενωμένες για την επίτευξη του σκοπού της αποστολής τους που είναι να διατηρήσουν την αυθεντική χριστιανική κληρονομιά και παρουσία στην Ιερουσαλήμ, παρά τις προκλήσεις που προβάλλουν οι ριζοσπαστικές ισραηλινές οργανώσεις.

Επιθυμία Μπάιντεν να συναντηθεί με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών

Από την πλευρά του, ο κ. Amr δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για τη χριστιανική κληρονομιά και παρουσία στους Αγίους Τόπους με ιδιαίτερη μέριμνα για το θέμα της χριστιανικής περιουσίας στην Πύλη Jaffa στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να συναντηθεί με τους Αρχηγούς των Εκκλησιών, για να ακούσει τις ανησυχίες τους κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή.

Φωτογραφίες: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων