
Άλλοι 520 παράνομοι αλλοδαποί που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος υπό σημαία Μπαχάμες, διασώθηκαν από το Λιμενικό νότια της Γαύδου και μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.
Δημιουργείται πλέον το ερώτημα, πότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει να απαντήσει δυναμικά, καθώς και αυτοί οι αλλοδαποί είναι «δώρο» του Χαλίφα Χαφτάρ.
Βέβαια και η άλλη κυβέρνηση της Τρίπολης συμμετέχει σε όλο αυτό, αλλά ο Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ είναι ο διεκπεραιωτής.
Η επιχείρηση «διάσωσης» ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα, με τη συμμετοχή δύο αεροσκαφών της Frontex και τεσσάρων παραπλεόντων πλοίων.
Οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν αρχικά σε φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της χώρας Σφακίων.
Έτσι λοιπόν συνεχίζεται να παίζεται το ίδιο έργο:
Η Λιβύη να στέλνει παράνομους αλλοδαπούς στην Ελλάδα κατά «κύματα» και η κυβέρνηση να τους… υποδέχεται.
Εικόνες χάους στην Κρήτη, η οποία μέσα σε τρεις ημέρες έχει γίνει τόπος υποδοχής σχεδόν 2.500 παράνομων μεταναστών, με το νησί να φτάνει στα όρια του καθώς δεν διαθέτει δομές προσωρινής φιλοξενίας, ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Σημειώνεται πως οι βάρκες φτάνουν διαρκώς γεμάτες με μετανάστες στη νότια Κρήτη. Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στις ακτές της Κρήτης και της Γαύδου από την Κυριακή μέχρι χθες.
Άλλοι 442 μετανάστες, παραμένουν στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχουν οι εθελοντές, ο δήμος και ο Ερυθρός Σταυρός.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 182 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Κιτρένωσης, καθώς ο χώρος στο λιμάνι του Ρεθύμνου δεν μπορούσε να φιλοξενήσει άλλους μετανάστες.
Η μεταφορά των μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει σταδιακά, με ένα μέρος των μεταναστών να μεταφέρεται στη Μαλακάσα.
Νομοσχέδιο με αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής φέρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή Newsroom αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στην Κρήτη είναι πλέον «πάρα πολύ δύσκολη», λόγω της κατακόρυφης αύξησης αφίξεων από την Ανατολική Λιβύη.
«Έχουν φτάσει πάνω από 350 άτομα τις τελευταίες ημέρες, όλοι προς τη νότια Κρήτη», σημείωσε η κ. Βολουδάκη, εξηγώντας ότι τα Κέντρα Υποδοχής –κυρίως στα Χανιά– δέχονται έντονες πιέσεις.
Η υφυπουργός τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, προβλέπει:
- Κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα, μετά την απόρριψη αιτήματος ασύλου
- Επιστροφή στις χώρες προέλευσης ή πρώτης εισόδου (όπως η Λιβύη), με «εισιτήριο πληρωμένο από την ελληνική πλευρά»
- Αναστολή της εξέτασης ασύλου για έξι μήνες για αιτούντες από «ασφαλείς χώρες» όπως Αίγυπτος, Πακιστάν και Μπαγκλαντές
Όπως ξεκαθάρισε η κ. Βολουδάκη, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν θα επιτρέψει να γίνει η χώρα «αντικείμενο εκμετάλλευσης των λαθροδιακινητών».
Η ίδια ανέφερε πως στην πρώτη υποδοχή γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι, ταυτοποίηση, κατάσχεση κινητών και σχηματισμός δικογραφίας, ενώ αναγνώρισε ότι ο χρόνος παραμονής εξαρτάται από τον όγκο των αφίξεων, που μπορεί να ξεπεράσουν τους 500 σε ένα 24ωρο.
Σε ερώτηση για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Λιβύη, μετά την αποτυχημένη αποστολή στην Βεγγάζη, απάντησε: «Μας δίνει το πάτημα να σκληρύνουμε τη στάση μας. Η απέναντι πλευρά ίσως ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί ό,τι της προτείνουμε», αφήνοντας να εννοηθεί πως η αποτυχία της αποστολής μπορεί να είναι και μέθοδος διαπραγμάτευσης για περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Κλείνοντας, σημείωσε πως η μεταναστευτική πίεση αναμένεται να αυξηθεί, με τη ροή από το λιμάνι του Τομπρούκ να συνεχίζεται, και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική συνεννόηση με χώρες όπως η Αίγυπτος, για την επιστροφή των μεταναστών.