Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η Μίνα Αρναούτη



Εξιτήριο έλαβε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ευαγγελισμού η Μίνα Αρναούτη, η 30χρονη συνεπιβάτης του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη στο τροχαίο δυστύχημα της 18ης Φεβρουαρίου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό.

Έπειτα από έξι εβδομάδες νοσηλείας στη ΜΕΘ, όπου βρισκόταν διασωληνωμένη και σε καταστολή, η πολυτραυματίας κατάφερε με τη βοήθεια των γιατρών ένα σημαντικό βήμα για την αποθεραπεία της, και πλέον νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση της υγείας της έχει βελτιωθεί αισθητά. Έχει «βγει» από την καταστολή στην οποία την κρατούσαν οι γιατροί όλο αυτό το διάστημα για λόγους εξοικονόμησης δυνάμεων, σωματικών και ψυχικών.

Η Μίνα Αρναούτη παραμένει σε υποστήριξη της αναπνευστικής της λειτουργίας αλλά με πιο ήπια μορφή. Πριν από δύο εβδομάδες οι γιατροί της έκαναν τραχειοστομία.  Η τραχειοστομία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να φτάνει ο αέρας στους πνεύμονες παρακάμπτοντας τη μύτη και το στόμα, που εφαρμόζεται σε ασθενείς που πρέπει να παραμείνουν σε αναπνευστήρα για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Επιτρέπει επίσης στους γιατρούς να ελέγχουν την αυτόνομη αναπνευστική λειτουργία της ασθενούς.

Ωστόσο, ο σωλήνας της τραχειοστομίας παρεμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της ομιλίας. Αυτό σημαίνει ότι η Μίνα Αρναούτη δεν μπορεί να μιλήσει. Ακόμη κι αν η ασθενής καταφέρει να ανακτήσει την αυτόνομη αναπνευστική της λειτουργία, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες έξι ημέρες για να επουλωθεί η πληγή που αφήνει η τραχειοστομία.

Η αποκατάσταση, βεβαίως, θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμη για την ασθενή, τόσο για τα ορθοπεδικά τραύματα που φέρει στο χέρι και το πόδι, όσο και για τον θωρακικό κλωβό και τους πνεύμονες.