Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Τέλος η οδήγηση για τους άνω των 70 ετών – Πότε θα εφαρμοστεί το μέτροΣτο επίκεντρο των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών και άνω, με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας.

Τα σχέδια της Κομισιόν, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, στοχεύουν στη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους των χωρών-μελών της ΕΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους οδηγούς.

 
 Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα, γεγονός που έχει οδηγήσει την Κομισιόν να αναζητήσει νέες μεθόδους για την ανανέωση των αδειών οδήγησης.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους ιατρικούς ελέγχους και ενδεχομένως πρακτικές εξετάσεις για τους οδηγούς που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Αυτή τη στιγμή, στην ΕΕ δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την άδεια οδήγησης.

Οι οδηγοί άνω των 65 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε τρία χρόνια, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει τα 80 έτη εξετάζονται κάθε δύο χρόνια από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Η Κομισιόν προτείνει ότι οι οδηγοί άνω των 70 ετών θα πρέπει να συμπληρώνουν μια αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας ή να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν ποια από τις δύο μεθόδους θα εφαρμόσουν για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης.

Μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα, ήδη εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς, με τις άδειες να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια για οδηγούς άνω των 70 ετών και κάθε δύο χρόνια μετά τα 80.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια μέσω μιας αυτοαξιολόγησης από την ηλικία των 70 ετών.

Αντίθετα, οι σχολές οδήγησης προτείνουν την εισαγωγή υποχρεωτικών μαθημάτων οδήγησης για τα άτομα άνω των 75 ετών, ώστε να διασφαλίζεται ότι διατηρούν την απαιτούμενη οδηγική ικανότητα.