Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 -

Τελειώνει και την ΑΟΖ η κυβέρνηση με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ: Το 2008 παραλίγο σύρραξη - Τώρα ούτε καν ΝΑVTEX εκδόθηκε



Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται ότι έχουν εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον από κοινού καθορισμό υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο κατ'αρχήν και εν συνεχεία τον καθορισμό των ΑΟΖ ων δύο χωρών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (σύμπλεγμα Μεγίστης), κάτι που θα καθορίσει τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής.

Μετά την αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας σε συνέντευξή του ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις (χωρίς αποτέλεσμα μέχρι εκείνη την στιγμή) για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ένα εικοσιτετράωρο μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά δεν έχει αντιδράσει (στην αντίδραση της Λευκωσίας για σχετικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία απάντησε ότι «όλη η περιοχή των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα»), όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γεράσιμου Χουντάλα.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο όμως που απ'ότι φαίνεται θα οδηγήσει την Αθήνα - για άλλη μία φορά να υποχωρήσει - είναι η στάση των ΗΠΑ: Για πρώτη φορά «πούλησαν» επίσημα την Ελλάδα (μετά τους Κούρδους φαίνεται ότι μπαίνουν κι άλλα «αρνιά» στη σειρά προς «σφαγή») και συντάχθηκαν με την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ή στην καλύτερη περίπτωση δηλώνουν «Βρείτε τα, εμείς δεν επεμβαίνουμε»:

Η εμφάνιση και η συμμετοχή του αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης, Arleigh Burke, USS Porter που αποκάλυψε το pronews.gr σε άσκηση μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, εντός του ελληνικού FIR και επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, του τουρκικού Ναυτικού με την συμμετοχή της τουρκικής Αεροπορίας (δυο τουρκικές φρεγάτες και ανέφερε ότι στην άσκηση πήρε μέρος ένα τουρκικό ελικόπτερο και δύο F-16).

Εφόσον δεν εκδίδεται ελληνική αναγγελία η οποία να την χαρακτηρίζει άκυρη και να δηλώνει ότι η περιοχή αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα αποδέχεται την τουρκική NAVTEX. Ηδη η μη αντίδραση (ακόμα και αν εκδιδόταν τώρα NAVTEX μικρή σημασία θα είχε).

Η περιοχή στην οποία έχει αναγγείλει τις σεισμογραφικές έρευνες η Τουρκία καλύπτει μέρος της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Μεγίστης σε περιοχή που μόνο με τις πιο ακραίες τουρκικές θεωρίες θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Τυχαία η περιοχή; Οχι: Νότια της Μεγίστης και βορειοανατολικά της Κρήτης, φημολογείται η ύπαρξη κολοσσιαίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Για τις περιοχές αυτές ήδη το 2012 η Τουρκία είχε παραχωρήσει παράνομες άδειες ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ οριοθετώντας Οικόπεδα, τα οποία δημοσιεύθηκαν και στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας με ρηματικές διακοινώσεις τόσο στην Άγκυρα όσο και στον ΟΗΕ.

Τον Νοέμβριο του 2008 Αγκυρα ενοικίασε το νορβηγικό σκάφος «Malene Ostervold» που έκανε έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή και απειλήθηκε σύρραξη με τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ.Γράψα να δίνει εντολή για βύθιση του νορβηγικού σκάφους αν συνέχιζε τις έρευνες, όπως αποκαλύφθηκε μετά από τα αμερικανικά τηλεφραφήματα που διέρρευσαν στα Wikileaks.

Τώρα, η Ελλάδα, ούτε καν αντί-NAVTEX εξέδωσε.