Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

5 °C

Σήμερα, 27. Ιανουαρίου 2021

Συνταξιούχοι: Δεν πιστεύουν λέξη απο τα λόγια του... Αλέξη! 

Οι συνταξιούχοι δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες μειώσεις, αφού οι νόμοι υπάρχουν, είναι ψηφισμένοι και η εφαρμογή τους γίνεται καθημερινά, δήλωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ έπειτα από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση που είχαμε τον προηγούμενο μήνα. Του θέσαμε τα ζητήματα των συνταξιούχων και των προβλήματα που περνάμε όλοι μας, τα οποία έχουν χειροτερέψει την ζωή μας, έχουν τσακίσει τα δικαιώματά μας, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και την σημερινή και φυσικά με τους νόμους που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κουμπούρης.

«Οι συντάξεις μας είναι προνοιακά βοηθήματα, η Υγεία είναι σε άθλια κατάσταση πραγματικά, οι κοινωνικές δαπάνες μας έχουν καταργηθεί και φυσικά τα παιδιά μας στην ίδια μοίρα, αφού έρχονται να τους αφαιρεθούν συλλογικές συμβάσεις κ.ά.» είπε ο κ. Κουμπούρης.

Επίσης αναφέρθηκε στην μεγάλη ανησυχία των συνταξιούχων, την οποία εξέφρασαν στον πρωθυπουργό «για παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις» και πρόσθεσε ότι «παρ’ ότι ο ίδιος μας είπε ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις, εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία, γιατί οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι προβλέπουν τις μειώσεις των συντάξεών μας, συνεχίζονται».

«Είμαστε στις επάλξεις του αγώνα και καλούμε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν σε αυτήν την αγωνιστική δράση με μεγαλύτερη ακόμα μαζικότητα και αγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος» τόνισε ο κ. Κουμπούρης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι οι συνταξιούχοι δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες μειώσεις, αφού οι νόμοι υπάρχουν, είναι ψηφισμένοι και η εφαρμογή τους γίνεται καθημερινά «και το βλέπουμε αυτό».

Επίσης είπε ότι θα γίνει επανυπολογισμός (των συντάξεων) και όχι αναπλήρωση. «Ο επανυπολογισμός προϋποθέτει καινούργιες περικοπές στις καινούργιες κύριες συντάξεις και στους παλιότερους θα μπει ως προσωπική διαφορά, η οποία προσωπική διαφορά είναι ένα ζήτημα που αφού μπαίνει έτσι είναι 'στον αέρα' και είναι στην λογική για παραπέρα περικοπή».

Ο κ. Κουμπούρης ανέφερε επίσης ότι οι συνταξιούχοι έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα του εφάπαξ επιδόματος των Χριστουγέννων του 2016.

«Είπαμε ότι δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δόθηκε 13η σύνταξη. Έδωσαν ένα επίδομα. Αυτό δόθηκε στους συνταξιούχους που δόθηκε, αλλά εμείς δεν πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή για να παίρνουμε επιδόματα. Πληρώσαμε για να έχουμε δικαιώματα και συντάξεις. Από την άποψη αυτή, εμείς βάλαμε το ζήτημα να μας δοθούν τα δώρα μας, κανονικά».

Τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός «διαβεβαίωσε δεσμεύτηκε ότι όλες οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις με αίτηση μέχρι και 12 Μαΐου 2016, θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του Οκτωβρίου και θα καταβληθούν οι σχετικές συντάξεις». Από εκεί και πέρα, «κάθε νέα αίτηση συνταξιοδότησης θα οδηγεί στην απόδοση της σύνταξης μέσα σε 3 μήνες. Αυτή η εξέλιξη σταματά την ως τώρα πρακτική της καθυστέρησης καταβολής της σύνταξης για διάστημα ακόμη και τριών χρόνων. Γίνεται δε εφικτή χάρη στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την έκτακτη χρηματοδότησή του με  859 εκατ. ευρώ».

 

Όλα τα εκκρεμή εφάπαξ επιδόματα, που είχαν παγώσει από το 2013 και έχουν ήδη αρχίσει να καταβάλλονται, θα έχουν καταβληθεί στους συνταξιούχους ως τον Ιούνιο του 2017, διαβεβαιώνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης. Το δε, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ανανεώνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, με σταθερή χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ και ανανέωση όλων των σχετιζόμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, «συμφωνήθηκε η περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, για την επίλυση επιμέρους θεμάτων, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του κανονισμού ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης, δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας, είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι,  όπως συνέβη και φέτος με την χορήγηση 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεστους κοινωνικά ασθενέστερους» καταλήγουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.