Κυριακή 09 Ιουνίου 2024 -

Σύνοδος Κορυφής: Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται μια συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, να αποκαλύπτει ένα νέο σχέδιο δράσης που σε μια πρώτη ανάλυση φαίνεται πως παρέχει μια κάποια στήριξη στην Ελλάδα ως πρός τη συνεργασία με την Τουρκία, για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. 

 

Το σχέδιο Τούσκ περιλαμβάνει υποστήριξη στην Ελλάδα σε ζητήματα τεχνικού επιπέδου, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο μηχανισμός επανεισδοχής πρός την Τουρκία, με δημιουργία κέντρων που θα πειλαμβάνουν, δικαστές, νομικά πρόσωπα, προσωπικό της Frontex με σκοπό την άμεση επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την έκδοση αποφάσων έγκρισης ή απόρριψης.

Μετά τα μεσάνυχτσ, όπου κσαι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η Σύνοδος, πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ  Τούσκ, θα συναντήσει μαζί με τον Ζαν Κλόντ  Γιούνκερ τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων που θα ακολουθήσουν. Η Τουρκία από τη μεριά της θα πρέπει να πραγματοππιήσει νομικές αλλαγές και να αναγνωρίσει και τους Ιρακινούς ως πρόσφυγες,  να τους καλύψει  και να συμπεριλάβει στο δίκαιο της την Συνθήκη της Γενεύης.