Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023 -

Στον Λευκό Οίκο τα βλέμματα: Τι θα συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ ΤραμπΤο κατώφλι του Λευκού Οίκου θα περάσει στις 21.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πολυαναμενόμενο ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που θα λάβει χώρα σε μία κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά ζητήματα.

Δίνοντας το στίγμα όσων θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε από τη Φλόριντα ότι στη συνάντησή του με τον Τραμπ θα τεθούν οι «ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα» και πρόσθεσε πως θα ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο «εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρο, απαράδεκτο και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Όπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, η πρόσφατη ψήφιση του Eastmed Act στις ΗΠΑ, τα αμερικανικά μηνύματα στήριξης για τον αγωγό EastMed, αλλά και οι θέσεις του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Ραντεβού Μητσοτάκη - Γκεοργκίεβα

Από το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ξεχωρίζει και η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.