Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023 -

Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορέςΣημαντικές απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών επλήγη από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα και τη βουτιά της κινεζικής αγοράς λόγω των ανησυχιών ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη της Κίνας.

Μετά από μια εβδομαδιαία αργία, οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη CSI300, που περιλαμβάνει τις 300 κορυφαίες μετοχές στα χρηματιστήρια της Σανγκάη και του Σεντζέν, να υποχωρεί πάνω από 4% για δεύτερη μόλις φορά τα τελευταία δυόμισι και πλέον χρόνια.

Αυτό καθόρισε το κλίμα στην έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη και οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,7% και τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,8%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε κατά 0,34%.

Οι απώλειες στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ενίσχυσαν τη ζήτηση για το δολάριο καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφάλεια. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, κινούμενο προς το υψηλό 14 μηνών που σημείωσε στα μέσα Αυγούστου.

Οι φόβοι των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, τον προστατευτισμό παγκοσμίως, την αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και τη διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό έχουν οδηγήσει τις μετοχές στο κόκκινο τον Οκτώβριο, με τις παγκόσμιες μετοχές να υποχωρούν πάνω από 2%.

Το κλίμα δημιούργησε αναταραχή στις ασιατικές αγορές και θα εντείνει τη νευρικότητα των επενδυτών – ο δείκτης αναφοράς MSCI για τις αναδυόμενες αγορές υποχώρησε κατά 0,7% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2017 και καταγράφει πτώση 22% από τα υψηλά επίπεδα το Ιανουαρίου.

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη οδήγησαν χθες τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) να μειώσει το επίπεδο της ρευστότητας που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες ως απόθεμα ασφαλείας, με στόχο να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης καθώς οι αξιωματούχοι ανησυχούν από τον αντίκτυπο της δασμολογικής διαμάχης με τις ΗΠΑ.

Οι νέες ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας επίσης ενίσχυσαν την αποστροφή ρίσκου στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Απριλίου του 2017, καθώς οι αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε νέα υψηλά επίπεδα, ασκώντας πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Η απόδοση του 10ετους ιταλικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό τεσσεράμισι ετών σήμερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει κατά 0,4% στο 1,1480 δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου.