Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 -

Σχέδιο εμπρησμών ερευνά η Πυροσβεστική στη ΖάκυνθοΤο ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών πίσω από τις διαδοχικές δασικές πυρκαγιές που πλήττουν το νησί της Ζακύνθου, εξετάζει η Πυροσβεστική υπηρεσία.

Το απόγευμα της Τετάρτης, εκδηλώθηκε η τέταρτη πυρκαγιά τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη φορά στις ορεινές περιοχές Αγίου Γεωργίου Κρημνών – «Ναυάγιο» και συγκεκριμένα στη θέση «Βάρθες».

Την Τρίτη άλλο πύρινο μέτωπο κατέκαψε μεγάλο μέρος του δάσους στις Ορθονιές ενώ είχαν προηγηθεί οι φωτιές στον Σκοπό και στην Αναφωνήτρια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νησί της Ζακύνθου τις τελευταίες ήμερες, είναι το γεγονός ότι από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφασίστηκε και μετέβη ήδη στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει μεταβεί στη νήσο Ζάκυνθο και ερευνά τα περιστατικά εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες στο νησί».

Παράλληλα αποφασίστηκε από την Τετάρτη να πετά πάνω από το νησί μη επανδρωμένο σκάφος (drone) του Πυροσβεστικού Σώματος, (το EOS mini UAV SYSTEM). Το σκάφος αυτό θα πραγματοποιεί σε 24ωρη βάση εναέριες πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, ενώ οι εικόνες που θα καταγράφει με την κάμερά του θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Σε πύρινο κλοιό η ορεινή Ζάκυνθος

Στο μεταξύ τεράστια πυροσβεστική δύναμη βρίσκεται στις ορεινές περιοχές Αγίου Γεωργίου Κρημνών κοντά στην περιοχή του Ναυαγίου και συγκεκριμένα στη θέση «Βάρθες», όπου εκδηλώθηκε το τελευταίο πύρινο μέτωπο.

Στο σημείο βρίσκονται 9 πυροσβεστικά οχήματα με 25 πυροσβέστες ενώ αργά το απόγευμα έφθασαν στην Ζάκυνθο ακόμα δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ της Πάτρα με 18 άτομα.

Στις δυνάμεις κατάσβεσης προστέθηκαν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL από την Κεφαλονιά, 3 αεροσκάφη Canadair ενώ αναμένονται ακόμα 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος.