Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 -

μελετη



Μειωμένη ικανότητα όσφρησης: Πότε πρέπει να ανησυχείτε. Η σύνδεση με πάνω από 130 διαφορετικές παθήσεις

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μειωμένη ικανότητα όσφρησης σχετίζεται με πάνω από 130 διαφορετικές παθήσεις!



Γάλα στον καφέ η μήπως όχι; Πως επηρεάζεται το ρόφημα και τι συμβαίνει στον οργανισμό

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάμειξη γάλακτος στον καφέ μπορεί να ενισχύσει τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. 

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός καφέ και γάλακτος μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες φλεγμονής περισσότερο απ’ ό,τι ο σκέτος καφές.

Τι διερεύνησε η μελέτη;



Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση. Ποια χημική ουσία ευθύνεται

Έρευνα του King’s College London, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς χημική ουσία που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι η θεοβρομίνη, μια κοινή φυτική ένωση που προέρχεται από το κακάο, ενδέχεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.



Η κλιματική αλλαγή καθυστερεί την ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων παρατεταμένων καυσώνων και ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, είναι ήδη γνωστό ότι απειλεί τα οικοσυστήματα, την παραγωγή τροφίμων και τη δημόσια υγεία. Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν αρνητικά τα μικρά παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.



Επιστήμονες κατάφεραν να μελετήσουν έμβρυα δεινοσαύρων μέσα σε αυγά 200 εκατ. ετών

Μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε, μέσω ενός επιταχυντή σωματιδίων, να σαρώσει απολιθώματα δεινοσαύρων ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών και δημιούργησε τρισδιάστατες ανακατασκευές των κρανίων εμβρύων δεινοσαύρων.



Αποκαλυπτική μελέτη: Η εγκεφαλική νόσος που συνδέεται το κρέας και οι επεξεργασμένες τροφές

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της καθημερινής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων με βάση το κρέας.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Bond κατέληξαν στο συμπέρασμα αφού εξέτασαν τη διατροφή 438 Αυστραλών (108 με Αλτσχάιμερ και 330 σε μια υγιή ομάδα ελέγχου).