Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων



Νωρίτερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων που χρειαζόταν για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η βουλή της ΠΓΔΜ πέρασε την τροποποίηση του συντάγματος, με βάση την οποία το όνομα της χώρας αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπέρ της αλλαγής ψήφισαν 80 βουλευτές από το σύνολο των 120. Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE που αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία.

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον επικεφαλής του αλβανόφωνου κόμματος Besa, Μπιλιάλ Κασάμι, που διαθέτει δύο βουλευτές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την τελική έγκριση της συνταγματικής τροποποίησης και του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος. Μετά την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και την ανακοίνωση των 8 πρώην βουλευτών του VMRO-DPMNE που ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν εκ νέου τις τροποποιήσεις, ξεκίνησε η συνεδρίαση, υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Πάντως, στη συνεδρίαση δεν μετέχουν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE. 

Η συνάντηση Ζάεφ – Κασάμι έγινε σήμερα και οι δυο τους κατέληξαν σε λύση σε ζητήματα που αφορούν στη διατύπωση της υπηκοότητας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι απαιτήσεις του κόμματος Besa θα ενσωματωθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, στο οποίο η ιθαγένειά τους θα είναι διαφορετική και όχι «Μακεδονική». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα υπάρχει στο Σύνταγμα της χώρας. 

Η κυβέρνηση κατηγορεί το VMRO-DPMNE για προδοσία της χώρας

 

Σε συνέντευξη που παρέθεσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, στο Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των απαιτούμενων ψήφων και η κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία ότι οι συνταγματικές αλλαγές θα περάσουν. 

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι αποφεύγοντας τη διαδικασία και απέχοντας από τη συζήτηση, ουσιαστικά αποτελεί προδοσία για τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα. 

Κοινή δήλωση της κυβέρνησης με το Besa

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσαν με κοινή δήλωση που εξέδωσε η κυβέρνηση με το Besa. 

«Θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, η οποία έχει υπερβεί τις διαφορές που υπήρχαν», αναφέρει η δήλωση. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπηκοότητα θα είναι «Μακεδόνας πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και έγινε αποδεκτή μια τροποποίηση που επιβεβαιώνει την ιθαγένεια και διευκρινίζεται πώς θα προσδιορίζεται για τους Αλβανούς στην αλβανική γλώσσα, ενώ θα υπάρξει προσαρμογή και των νόμων που χρειάζεται. 

Επίσης, έγινε δεκτή και η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας ΧΧΧVI, που επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα φροντίζει εξίσου και τη διασπορά όλων των πολιτών. Επίσης, στο νόμο για την ταυτότητα, θα συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών.

«Ναι» και από τους 8 αντάρτες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE

Θετική ψήφο θα δώσουν και οι 8 «αντάρτες» πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE που έδωσαν στην κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία και στην πρώτη ψηφοφορία, ενώ εκφράζουν την ελπίδα να διεξαχθεί η ψηφοφορία σήμερα. 

Μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, η Εμιλία Αλεξάνδροβα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι κατάφεραν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. 

Όπως ανέφερε η βουλευτής, εκτός από τις υπάρχουσες συνταγματικές τροποποιήσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία που διασφαλίζει ότι η ιθαγένεια άλλων εθνοτικών κοινοτήτων θα καταχωρηθεί στα προσωπικά έγγραφα, ενώ προστατεύεται η «Μακεδονική» ταυτότητα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ΕΕ στηρίζει την συμφωνία

«Θερμά συγχαρητήρια» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Η Μογκερίνι και ο Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

Συγχαρητήρια Στόλτενμπεργκ στον Ζάεφ

Συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτεμπεργκ

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.