Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Παρέμβαση Μητσοτάκη προς Ευρώπη και ΝΑΤΟ για την Τουρκία



Λόγω και έργω στήριξη στα εθνικά ζητήματα, όπως έχει δηλώσει πολλάκις κατά το παρελθόν, είναι έτοιμος να παράσχει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Όπου εθνικά, εκτός της οικονομίας, υπάρχουν και τα μέτωπα με την Άγκυρα, η οποία και επιμένει σε τακτικές όξυνσης τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε χθες, κατά το πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ε.Ε., την ανησυχητική τουρκική προκλητικότητα, διαμηνύοντας παράλληλα και τη δεδομένη αποφασιστικότητα της Ελλάδας να την αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε εμφατικά το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που τουρκικό πολεμικό διεξήγαγε ασκήσεις με αληθινά πυρά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, προσθέτοντας ότι είναι όχι μόνον απόφαση αλλά και υποχρέωση της Ελλάδας να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έστειλε ένα μήνυμα όχι μόνον προς το ακροατήριο αλλά και προς τις δύο πλευρές του Αιγαίου σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αντιδράσεις οφείλουν να είναι νηφάλιες και όχι κάτω από την πίεση της κλιμάκωσης που επιδιώκει η Άγκυρα.

Με την ίδια ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες όπου ο κύκλος των επαφών του είναι ενδεικτικός. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ (υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει θέσει θέμα αποχώρησης των νατοϊκών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αιγαίο σε μία προσπάθεια ελέγχου των μεταναστευτικών ροών), την «υπουργό Εξωτερικών» Φεντερίκα Μογκερίνι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος εκ της θέσης του διαχειρίζεται, επίσης, σημαντικές πτυχές της ενταξιακής πορείας και των σχέσεων της Ε.Ε. με την Άγκυρα.

Όλα αυτά, προφανώς, με το βλέμμα και στις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης. Στην Πειραιώς παρακολουθούν στενά τις κινήσεις Αθήνας και πιστωτών, χωρίς να έχουν μεταβάλλει άποψη ότι βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να κλείσει τη συμφωνία και να παραμείνει στην εξουσία.

Υπό την έννοια αυτή, ούτε σπεύδουν να υιοθετήσουν σενάρια κατάρρευσης των συνομιλιών, ούτε βέβαια και να αποδεχθούν την κυβερνητική αισιοδοξία ότι όλα έκλεισαν. Αντίστοιχα μηνύματα ολοκλήρωσης της συμφωνίας εκπέμπονταν και αργά χθες βράδυ από το κυβερνητικό στρατόπεδο, κάτι ωστόσο που έχει συμβεί πολλάκις κατά το παρελθόν, χωρίς να έχει επαληθευτεί. Άλλωστε, για τον κ. Μητσοτάκη η μορφή που έχει, πλέον, λάβει η διαπραγμάτευση με την λήψη μέτρων για μετά το 2018 συνιστά, επί της ουσίας, ένα τέταρτο μνημόνιο για τη χώρα και, μάλιστα, χωρίς σε αυτό να προβλέπεται και η δανειοδότησή της, όπως είχε συμβεί στα τρία προηγούμενα.