Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

18 °C

Σήμερα, 28. Νοεμβρίου 2021

Πανηγυρίζει ο Ζάεφ που ανοίγει η «πόρτα» του ΝΑΤΟΣτην ατζέντα της Συνόδου του NATO (11-12 Ιουλίου) περιλήφθηκε η συζήτηση για ενδεχόμενη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα για έναρξη της διαδικασίας ένταξης μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, o κ. Ζάεφ υποστήριξε πως η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Συμμαχία, κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα».

Στόλτενμπεργκ: Οριστικοποίηση συμφωνίας και μετά πρόσκληση

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος με την ΠΓΔΜ, επειδή έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας εφόσον οριστικοποιηθεί και εφαρμοσθεί πλήρως και το νέο όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο θέμα της υποψηφιότητας για ένταξη στον οργανισμό. Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο, ο κ. Στόλτεμπεργκ ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από το πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Σκοπίων – Αθήνας και εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές συζητήσεις να αρχίσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, ή τουλάχιστον να ληφθεί η απόφαση να ξεκινήσουν, εφόσον όλα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιασθεί σε ό,τι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας και το δημοψήφισμα , αργότερα φέτος.