Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΟΑΕΔ: 7.685 θέσεις εργασίας σε 34 δήμους. Κριτήρια, δικαιολογητικά και ειδικότητες



Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η προκήρυξη του Β' κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 δήμους όλης της χώρας.

Η κατανομή των 7.685 θέσεων στους 34 δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας, οι οποίοι συμμετείχαν και στον Α' κύκλο το φθινόπωρο του 2016, προβλέπει μεταξύ άλλων 1.083 θέσεις στη Θεσσαλονίκη, 1.058 στην Πάτρα, 439 στον δήμο Αχαρνών, 450 θέσεις στον δήμο Νίκαιας Αττικής, 347 θέσεις στον δήμο Νεάπολης -– Συκεών Θεσσαλονίκης καθώς και 337 θέσεις στον δήμο Ξάνθης.

Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν για 8 μήνες στους συγκεκριμένους δήμους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μεταξύ των ειδικοτήτων που θα ζητηθούν περιλαμβάνονται αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, προσωπικό καθαριότητας, οικοδόμοι, χειριστές μηχανημάτων έργου, εργάτες πρασίνου, διοικητικό προσωπικό, καθηγητές ξένων γλωσσών, οδηγοί, μουσικοί, ξυλουργοί, νοσηλευτές, βιβλιοθηκονόμοι, ψυχολόγοι, τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρή αμοιβή 431,75 ευρώ (ακαθάριστη 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (μικτά 732,54).

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων σε περιοχές που δοκιμάζονται αλλά και η αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, μεταξύ των κριτηρίων μοριοδότησης περιλαμβάνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ δίδεται προτεραιότητα σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και σε μακροχρόνια ανέργους.

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

• Αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω

• Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό

• Ηλικία

• Αριθμός ανήλικων τέκνων

• Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

• Εντοπιότητα

• Ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης έχουν οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, άνεργοι άνω των 29 ετών, ΑμεΑ κ.α.

Τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Αναλυτικά, ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό. Η δράση της κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης, θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα». Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας συστήνει στο ευρύ κοινό την Κοινωνική Οικονομία, διοργανώνοντας την 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), στις 1-3 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κ.ΑΛ.Ο στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την Κ.ΑΛ.Ο.

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότερες από 130 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής κα Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση, που πραγματοποίησε για πρώτη φορά η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο του Υπουργείου Εργασίας, στην Ελλάδα τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιούνται συνολικά σε 13 τομείς, μεταξύ των οποίων, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η υγεία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, το περιβάλλον κ.α.