Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ο Κωνσταντινόπουλος απέναντι στη Φώφη



Με το εγχείρημα της Φώφης Γεννηματά να είναι ακόμη αβέβαιο, καθώς φαίνεται να υπάρχει και άλλη άποψη (συνέδριο αντί συνδιάσκεψης και διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων) έχουν ξεκινήσει και οι διεργασίες για το ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα επαναλάβει την προσπάθεια του περασμένου Ιουνίου, ελπίζοντας να εκφράσει όλους όσοι ζητούν έναν πιο γρήγορο μετασχηματισμό. Ο βουλευτής Αρκαδίας, σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί ότι το μπλοκ των δυνάμεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εκσυγχρονιστικές δεν πρέπει να μείνει χωρίς επιλογή έκφρασης.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες οδηγούν στην εκτίμηση πως για το εγχείρημα τηςΔημοκρατικής Συμπαράταξης δε θα δείξει κανένα ενδιαφέρον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε πρόκειται να επιστρέψει για να διεκδικήσει την ηγεσία της η Άννα Διαμαντοπούλου.

Οπότε, ο ευρύτερος εκσυγχρονιστικός χώρος μένει ακέφαλος, αν και όπως έχει ήδη γράψει το newpost.gr είναι πιθανό, αν δεν περάσει η γραμμή για ιδρυτικό συνέδριο, να μείνουν εκτός μάχης περιμένοντας (για μία ακόμη φορά) την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να ενταχθεί η προσπάθεια του κ. Κωνσταντινόπουλου, εφόσον καταλήξει στην απόφαση να τρέξει ξανά στην κούρσα για την ηγεσία.

Το πρόσωπο που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι ο... Γιώργος Παπανδρέου. Στο ΠΑΣΟΚ του ανοίγουν την πόρτα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως επιλέξει κάποιον ευρύτερο ρόλο. Για την ακρίβεια, δε φοβούνται το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά να δημιουργήσει το δικό του μπλοκ, θέτοντας ουσιαστικά την κυρία Γεννηματά υπό την ομηρία του. Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν και το ποιο πρόσωπο θα επιλέξουν να στηρίξουν η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία, καθώς θεωρούν ότι και αυτός ο χώρος θα πρέπει να εκφραστεί για να αποτυπωθεί και η συμβολή του στο νέο κοινό εγχείρημα.  

Αν όμως είναι υποψήφιος ή και σε κρυφό ρόλο ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί αδιανόητη την επιστροφή του προκατόχου του χωρίς πρώτα να έχει κάνει ο ίδιος την αυτοκριτική του για τη διάσπαση του κόμματος και τα τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε θα εμπλακεί σε μία νέα μάχη. "Το 2007 δε θα επαναληφθεί ποτέ" ξεκαθαρίζουν οι δικοί του άνθρωποι. "Μπορεί όμως να αισθανθεί απελευθερωμένος για να κάνει τα επόμενα πολιτικά του βήματα, αν και όποτε ο ίδιος κρίνει ότι είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει" προσθέτουν με νόημα.