Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ντάισελμπλουμ, Λιου και Βίζερ στην Αθήνα, μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές



Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις 25 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές. 

Παράλληλα, πληροφορίες φέρνουν στην ελληνική πρωτεύουσα την ίδια ημέρα και τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Αν επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι παράγοντες επιθυμούν απευθείας επαφές σε υψηλό επίπεδο με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο για το πλαίσιο και τα χρονοδιαγράμματα της τρίτης αξιολόγησης όσο και για τα σημεία-«κλειδιά», όπως οι τράπεζες, οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τα δημοσιονομικά του 2018. 

Εκτός από τον Ντάισελμπλουμ, την παρουσία του στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου έχει επιβεβαιώσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist. 

Στο ίδιο συνέδριο με τους κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Λιου θα συνομιλήσει σε πάνελ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Eurogroup στο Ταλίν 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου θα συμμετάσχει στο αυριανό Eurogroup. Όπως ανέφερε την Τετάρτη κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, στο Eurogroup θα συζητηθεί "ως παράδειγμα προς αποφυγή" το ζήτημα της Eldorado Gold, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί και το θέμα της δίωξης εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, παρότι οι δηλώσεις Τσακαλώτου -τον Αύγουστο- ότι δεν αμφισβητούνται τα στατιστικά στοιχεία, έχουν κατευνάσει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων. 

Πέρα από αυτά τα θέματα, το πιο ουσιαστικό ίσως κομμάτι της συζήτησης που θα γίνει για την Ελλάδα, θα αφορά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Παράλληλα, το Eurogroup θα εξετάσει τις αναφορές των τεχνικών κλιμακίων που «ξεσκονίζουν» τα στοιχεία στην Αθήνα από την Τρίτη και θα εστιάσει σε τυχόν καθυστερήσεις στο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 

Να σημειωθεί επίσης ότι στο Ταλίν βρίσκεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για τη σύνοδο του Ecofin.