Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ! Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί την Μακεδονική ταυτότητα



«Υπάρχει κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση».

Με αυτήν την φράση ξεκίνησε ο Ζόραν Ζάεφ την ομιλία του στο Σκοπιανό κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατά την επανέναρξη της συνεδρίασης ύστερα από πολύωρη διακοπή λόγω παραίτησης βουλευτή του κόμματός του το μεσημέρι.

«Η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους θεσμούς: στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. αγαπητοί βουλευτές η συνταγματική τροποποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος έστειλε μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι βήμα βγαλμένο από το παρελθόν μας κι ανοίγει την πόρτα για το μέλλον μας» συνέχισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τι είχε προηγηθεί
Διεκόπη σχεδόν με την έναρξή της η διαδικασία της συζήτησης στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την έγκριση των σχετικών τροπολογιών. Και αυτό γιατί ο βουλευτής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος Τόμισλαβ Τούντεβ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε.

Σκοπιανά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η παραίτηση του βουλευτή έγινε για να αναλάβει επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ από το κυβερνών κόμμα διαρρέουν ότι εξακολουθούν να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτούνται.

Πάντως αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να καθυστερήσει την ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

Έξω από το Κοινοβούλιο και παρά το τσουχτερό κρύο δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα. Σε αυτούς πήγε ο επικεφαλής του VMRO Χριστιαν Μιτσκοσκι, ο οποίος έκανε και δηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να μην της δώσουμε νομιμοποίηση, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές είναι επιζήμιες και αλλάζουν την ταυτότητα. Όλοι ξέρουν ότι η αλλαγή δεν πραγματοποείται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με εκβιασμούς. Αυτή είναι η τελευταία πράξη σε αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία στην οποία η Μακεδονία έχει οδηγηθεί από τον Ζαεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ο Μιτσκοσκι.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες, Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).