Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μητσοτάκης: Εφάπαξ και εντός του 2020 τα αναδρομικά στους συνταξιούχους



Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και μέσα στο 2020 τα αναδρομικά στους συνταξιούχους έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ.

Παράλληλα, είπε πως το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι 1,4 δισ. ευρώ και απευθυνόμενος στους συνταξιούχους ζήτησε να εκτιμηθεί το ότι το ποσό θα δοθεί εφάπαξ.

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το αποτέλεσμα της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής είχε νικητή την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. «Από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα. Το Ταμείο Ανάκαμψης σηματοδοτεί την πτώση ενός πολιτικού ταμπού και η Ελλάδα είναι από τις πιο κερδισμένες στην ΕΕ, λαμβάνοντας ένα ποσό περίπου 72 δισ. ευρώ».

Πρόκειται, όπως διευκρίνισε, για 32 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και 40 δισεκατομμύρια ευρώ του πολυετούς κοινοτικού προϋπολογισμού.

«Υπήρξαμε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας», σημείωσε, επισημαίνοντας πως από τον περασμένο Μάρτιο είχε συνυπογράψει σχετική επιστολή μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι στόχοι που είχαμε θέσει εξαρχής ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο», δήλωσε και ανέφερε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μία μεγάλη εθνική πρόκληση. Το κρίσιμο στοίχημα είναι να κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι εκεί που πρέπει και με σωστό τρόπο».

Μητσοτάκης: Στο πού θα πάνε τα λεφτά θα έχω ευκαιρία να αναφερθώ αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι υπό επεξεργασία ένα εθνικό συνεκτικό σχέδιο σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων. «Δεν θα γίνει με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις, πελατειακά συμφέροντα. Θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη», διευκρίνισε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, επεσήμανε πως η πρώτη δέσμη παρεμβάσεων αφορά τα φορολογικά κίνητρα και μίλησε χαρακτηριστικά στην προσέλκυση ξένων συνταξιούχων, κάτι που, όπως είπε, θα έχει σημαντικό φορολογικό πρόσημο. Ακόμα, αναφέρθηκε στη συμμετοχική επιχειρηματικότητα, χαρακτηρίζοντας τη σχετική διάταξη πολύ σημαντική.