Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λύματα αγωγού μολύνουν τη θάλασσα στη Μύκονο



Μεσα στην καρδιά του καλοκαιριού σημειώθηκε διαρροή μεγάλης έκτασης η οποία προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών και την προσφυγή γνωστού δικηγόρου στη δικαιοσύνη.

Καταγγελία και μήνυση για βλάβη και διαρροή στον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού στην Αλεομάνδρα Μυκόνου κατέθεσε στο λιμεναρχείο του νησιού των ανέμων και την Εισαγγελία Σύρου γνωστός δικηγόρος και κάτοικος του νησιού. 

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το πρώτο κρούσμα με το “φρακάρισμα” του κεντρικού αγωγού λυμάτων που είχε ως αποτέλεσμα τα καταγάλανα νερά του Ορνού να θολώσουν και να γίνουν καφέ, μια νέα διαρροή στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών και την προσφυγή του δικηγόρου στη δικαιοσύνη. Η καταγγελία έγινε την περασμένη Παρασκευή και όπως αναφέρει το έγγραφο προς την λιμενική αρχή Μυκόνου που παρουσιάζει το protothema.gr “Στον βιολογικό καθαρισμό στην Αλεομάνδρα, έχει προηγηθεί βλάβη και υπάρχει διαρροή μεγάλης έκτασης στη θάλασσα. Έχω βίντεο με την εγγραφή της διαρροής των λυμάτων στη θάλασσα όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι”. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την καταγγελία του κ. Γκαρίπη, στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Λιμεναρχείο Μυκόνου όμως τις πρώτες ώρες δεν κατέστη δυνατό να λάβουν δείγμα καθώς στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι. 

Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Απ0οχέτευσης Μυκόνου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες με αναφορές στα social media ισχυρίζονται ότι τα λύματα που φαίνονταν στην παραλία δεν ήταν, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν “παρά χώματα που πέφτουν από το από πάνω χωράφι όπου έχει γεμίσει με χιλιάδες κυβικών μπάζα Ο δυνατός αέρας πέρνει (sic!) τα χώματα που πέφτουν από το βουνό όταν αδειάζουν τα φορτηγά και τα ρίχνει στην θάλασσα με αποτέλεσμα να νομίζουν όλοι πως είναι λυμα από τον ΒΙΟΚΑ (σ.σ: βιολογικό καθαρισμό). 

“Δεν μας λένε ούτε ποιος έριξε τα χώματα, ούτε ποιος έριξε τα μπάζα, ούτε αν έγινε αυτοψία για το αν ήταν λύματα ή χώματα και κυρίως τι έκανε ο Δήμαρχος Μυκόνου για τις χιλιάδες κυβικών μπαζών. Έως τότε, παρακαλώ να μη βγάζουν ανακοινώσεις γιατί η ανάκριση είναι σε εξέλιξη” επισημαίνει ο κ. Γκαρίπης. 

Τρεις μήνες πριν 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υποδομές της Μυκόνου παρουσιάζουν πρόβλημα. Στις αρχές Μαΐου όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, το Λιμεναρχείο Μυκόνου πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Ορνού και σχημάτισε δικογραφία με το φάκελο να διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Σύρου καθώς μια βλάβη στον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού έκανε τη θαλάσσια περιοχή του Ορνού “καφέ”. Ένα φαινόμενο που και πέρυσι είχε παρατηρηθεί καθώς το Λιμεναρχείο Μυκόνου είχε σχηματίσει δικογραφία και είχαν επιβληθεί και διοικητικά πρόστιμα ύψους 1500 ευρώ καθώς έντονη δυσοσμία είχε κατακλύσει όλη τη χώρα του νησιού ενώ όπως είχε καταγγείλει η κυρία Ντίνα Σαμψούνη δημοτική σύμβουλος Μυκόνου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΘΕΜΑ “Αν ρωτήσετε τους κατοίκους του Κόστα Ηλιος στον Ορνό θα σας πουν ότι έχουν συνεχώς προβλήματα. Σε εμένα είχαν στείλει και πέρυσι και πρόπερσι βίντεο και φωτογραφίες με την κατάσταση. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Ορνό. Και στο Λητώ τρέχανε τα λύματα. Πέρυσι στον Ορνό, σε έναν κεντρικό δρόμο όπου υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήταν 20 πόντοι τα λύματα”.

Η μήνυση που κατέθεσε στο λιμεναρχείο