Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση του χρέους για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα



«Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό» ζήτησε για άλλη μια φορά από την Ελλάδα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας την Δευτέρα σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα έδειξε προς την πλευρά των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα προς αυτή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητώντας ελάφρυνση χρέους.

«Δεν συμφωνώ με τον κ. Σόιμπλε που λέει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παραγωγικότητα και όχι το χρέος. Εμείς στο ΔΝΤ πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στις πλάτες της λιγότερο χρέος και υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωσή του σε ένα βαθμό ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι και η παραγωγικότητα να αυξηθεί γι' αυτό προτείνουμε και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που δεν θα έχουν προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά μεταρρυθμίσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, και αυτό αφορά και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό. Μόνο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα μπορούσε να απελευθερώσει τις προοπτικές της παραγωγικότητας για να πάει η Ελλάδα μπροστά, για να φύγει από την κρίση» πρόσθεσε αναφερόμενη στα μέτρα από ελληνικής πλευράς.  

Η κυρία Λαγκάρντ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μόνο αν γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και υπάρξει αναδιάρθρωση χρέος από τους Ευρωπαίους. «Θα μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: στις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν το δημοσιονομικό υπόβαθρο για να συμμετάσχουμε αλλά και μία ελάφρυνση χρέους η οποία θα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει» τόνισε.