Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ - Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος



Κρίσιμο τετ α τετ στο Βερολίνο έχουν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το ελληνικό ζήτημα, αλλά και το ζήτημα του χρέους να αποτελούν σημαντικά κεφάλαια στη μεταξύ τους συζήτηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στο διάλογο με την Άγκελα Μέρκελ έχοντας ως μήνυμα ότι «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία». Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιζητά νομικές εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα στέλνει τελεσίγραφο στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις των ευρωπαίων για το χρέος, η Κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα που «έκλεισαν» στην Μάλτα.

«Η συμφωνία είναι αυτή που είναι και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Σημασία έχει με τι μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πάμε μέχρι το 2018.  Αν οι εταίροι μπουν στην λογική “είπα-ξείπα” για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους , τότε και εμείς δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα». Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως εκτιμά ότι μπορεί η συνολική συμφωνία και για το χρέος να κλείσει άμεσα, ώστε η Ελλάδα να υπαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όσον αφορά στη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο στη Deutsche Welle ότι υπάρχουν διαφορετικά αθροίσματα και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού. «Φυσικά όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί το χρέος μέχρι το 2070, μπορεί να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά.