Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Ήρθε η ώρα να αλλάξει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα»



 

Η σύμβουλος επικοινωνίας κα. Ιωάννα Αλεξίου μίλησε στη Μαρία Γιαχνάκη και την εκπομπή «Επικαιρότητα» στο ψηφιακό ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας για την επικοινωνία και τον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι αυτή η επικοινωνιακή πολιτική που δεχόμαστε συντελεί στη διαμόρφωση μιας φοβισμένης κοινωνίας μας. Μάλιστα, τόνισε, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι και εκείνη λόγω της προηγούμενής της ιδιότητας ως δημοσιογράφος είχε περάσει από παρόμοιες κοινωνικές κρίσεις τις οποίες κλήθηκε να καλύψει γνωρίζοντας πια όμως καλά τι σημαίνει ποιότητα στην ενημέρωση και ευθύνη στον άνθρωπο.

Ακούστε το απόσπασμα:

 

 

Η κ. Αλεξίου ανέφερε μεταξύ άλλων για την ενημέρωση: «Δεν θα μιλήσω κουνώντας το δάχτυλο σε κανέναν συνάδελφο επειδή έχω βρεθεί στη θέση που είναι οι συνάδελφοι σήμερα. Πρέπει να αναλογιστούμε εμείς οι δημοσιογράφοι τι αντίκτυπο έχουν αυτά που μεταφέρουμε στην κοινωνία. Η πρόθεση μας θα πρέπει να είναι να προφυλάξουμε την κοινωνία»και συνέχισε «Ας πούμε αλήθειες, υπάρχουν γραμμές για το πως θα διαχειριστεί ένας δημοσιογράφος το θέμα, είναι στην ευχέρεια του κάθε δημοσιογράφου όμως να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του και το αν συμφωνεί ή όχι».

«Επικοινωνούμε με τον τρόπο που το κάνουμε πάντα. Με κινδυνολογία και με πολύ φόβο ενώ υπάρχουν δύο πλευρές. Δεν εξυπηρετεί κανέναν μια κοινωνία φοβική, δεν θέλει κανένας να είναι μέρος μιας κοινωνίας που φοβάται» τόνισε η κα. Ιωάννα Αλεξίου για την επικοινωνία του κορωνοϊού από τους δημοσιογράφους στην κοινωνία και συνέχισε «Δεν εξυπηρετεί κανέναν η διαφήμιση των θανάτων, δεν μπορούμε να βλέπουμε τρέιλερ για το ρεκόρ των θανάτων της επιδημίας, πως περιμένουμε να αντιδράσει μια κοινωνία όταν εθίζεται στον φόβο; Όταν έχουμε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας χωρίς να αναλογιζόμαστε τι αντίκτυπο έχει εθίζουμε την κοινωνία στον φόβο».

Ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι πρέπει να μπει σήμανση στα δελτία ειδήσεων λόγω του περιεχομένου που βλέπουμε στα δελτία τα οποία δημιουργούν φοβισμένους ανθρώπους και φοβισμένους λαούς ενώ τόνισε ότι δεν βελτιώνεται κανείς όταν φοβάται και όταν του κουνάνε το δάχτυλο.

Σε ερώτηση για το πως μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος αυτήν την κατάσταση σχολίασε: «Είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι κρίσεις φέρνουν τις ευκαιρίες. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλογιστούμε όλοι μας και οι δημοσιογράφοι κυρίως γιατί κάνουμε αυτή τη δουλειά, είτε την κάνουν για ιδιοτελείς είτε για κοινωφελείς σκοπούς. Αν απαντήσουν για κοινωφελείς σκοπούς τότε πρέπει να αναλογιστούμε τον τρόπο που μεταδίδουμε τα μηνύματά μας. Ποιος είναι ευχαριστημένος σήμερα μετρώντας θανάτους; Αυτό που κάνουμε είναι λειτούργημα»ανέφερε για τους δημοσιογράφους και τον τρόπο επικοινωνίας των ειδήσεων. Ενώ σημείωσε ακόμα ότι: «Οι αλλαγές είναι πάντα αλλαγές και κάθε αλλαγή έχει στάδια. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τις ενώσεις των δημοσιογράφων. Να δούμε αν είμαστε εντάξει απέναντι στο κοινό που υπηρετούμε. Όλα ξεκινάνε από το θεσμικό του θέματος και πρέπει να βάλουμε καινούργιες βάσεις.»

«Η προτροπή της κουβέντας σήμερα είναι να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει σήμερα και ο τρόπος που μεταδίδουμε τις ειδήσεις. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να κάνουμε σημαία την ποιότητα της ενημέρωσης που είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Η ελευθερία του τύπου είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας»επεσήμανε η κ. Αλεξίου ενώ τόνισε ότι πρέπει να μπουν βάσεις από τις σχολές δημοσιογραφίες ώστε οι νέοι δημοσιογράφοι να έχουν καινούργια νοοτροπία ενώ τόνισε άλλη μια φορά ότι «Οι κρίσεις φέρνουν αλλαγές».

«Ο στόχος είναι να πάμε παρακάτω»κατέληξε η κα. Ιωάννα Αλεξίου.